Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michael Brajkovich MW, vlasnik novozelandske vinarije Kumeu River, prošlog je tjedna posjetio Dalmaciju

Prošlog tjedna Dalmaciju je posjetio Michael Brajkovich MW. Svjetska vinska ikona hrvatskih korijena i vlasnik renomirane Novozelandske vinarije Kumeu River čiji je kultni Chardonnay Maté’s vineyard iz 2020 berbe James Suckling proglasio vinom godine ocijenivši ga sa čistih 100 bodova.

Porijeklom iz Makarske rivijere, Michael Brajkovich završio je enologiju na Roseworthy College u Južnoj Australiji da bi neposredno nakon toga 1983 berbu odradio u čuvenom Petrusu za reputabilnu Bordošku kuću Jean-Pierre Moueix. 1989 postaje prvi Master of Wine Novog Zelanda što ga ujedno čini i prvim Hrvatom sa takvom prestižnom titulom.

Djed Mijo i baka Kate sa troje djece odlaze iz Živogošća 1937 za Novi Zeland. Nekoliko godina poslije kupuju zemlju i sade prvi vinograd u Kumeu blizu Aucklanda. 1989 vinarija mijenja ime u Kumeu River a danas ima jedan od najkultnijih Chardonnaya novog svijeta Maté’s vineyard, nazvan po Michaelovom ocu Mati. Michael Brajkovich MW nakon 10 godina ponovno je došao sa svojom ženom Katom u obiteljski zavičaj podno Biokova.

Sommelierski duo Daniel Čečavac i Roko Bekavac u nekoliko dana proveli su ih vinarijama Vina Delmati i Gašpar u Vrgorcu, obiteljskoj vinariji Grabovac u Imotskom te naposljetku kod korčulanskog barda Pošipa Luke Krajančića. Brajkovich je bio izuzetno iznenađen rastom kvalitete vina u odnosu prije 10 godina, posebice Grabovčevim chardonnayem iz 2021 i Korakovim crnim pinotom stari trsi iz 2018 te novim Stalagmitom Frane Miloša iz 2021 i Malvazijom OMO ’21 Milana Budinskog koje je kušao na jednoj privatnoj večeri pored Makarske. Kulminacija posjeta završila je kod Luke Krajančića u Zavalatici u prisustvu Lukine kćeri Ivane Krajančić, mlade enologije čiji se upečatljiv potpis sve više osjeti u vinima te važne korčulanske adrese pošipa.

Brajkovich nije nimalo skrivao snažan entuzijazam oko vodeće bijele dalmatinske sorte za koju smatra da zaslužuje svjetsku pozornicu. Arhivska Intrada iz 2004 te Pošip sur lie iz 2011 to su i potvrdili. Michael Brajkovich MW smatra se jednim od pionira Novozelandske vinske industrije. Od samih početaka zalagao se za fermetaciju na divljim kvascima, odležavanje vina na finim talozima i dubljom analizom njihovog dugotrajnog učinka na vino, a početkom 2000-ih među prvima aplicira navojni čep pa je tako i sam danas konzultant nekim europskim vinarijama za prelazak na navojni čep. Početkom ove godine, Masters of Wine institut i časopis the drinks business udijelili su mu je na Proweinu Winemakers’ Winemaker priznanje za izniman doprinos u vinarstvu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.