Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTARSKI CRU U Studiju Sonda predstavljen je projekt Istra Origin koji objedinjuje sve važne vinarije iz Vižinade

Općina Vižinada ima najviše vinograda i vinarija po stanovniku u cijeloj Istri. Na samo 36 kvadratnih kilometara nalazi se 200 hektara vinogradarske površine. U Vižinadi se također nalaze tri vrste tla, crvena, bijela i siva zemlja, koje na tom malom području daju niz posve različitih vrlo karakternih vina. Osim malvazije i terana, na području vižinade uzgajaju se i internacionalne serote poput merlota i syraha. Vižinadski vinari skupili su i  najveći broj Decanterovim platinastih medalja za istarsku malvaziju.

Nadalje, u starim talijanskim zapisima se može pročitati da je Vižinada proizvodila velike količine dobrog vina još u 17. stoljeću. Sve su to činjenice koje vrijedni vinari i vinarije iz Vižinade žele i moraju kapitalizirati, i dodatno se brendirati. Upravo u Studiju Sonda razvila se ideja o formiranju i okupljanju svih vinarija Vižinade u jednu organizaciju sličnu cru sistemu. U petak je ta ideja predstavljena javnosti sa svim okupljenim vinarima i uzvanicima.

Vinari koji čine Istra Origin su: Pilato, Geržinić, Sosich, Deklić, Giulio Ferenac, Rossi, Bruno Ferenac, Franc Arman, Arman Marijan i Pino Rossi. Vinarije su predstavljene na panelu na kojemu su među ostalima sudjelovali predstavnici TZ Istra i TZ Vižinada, Studio Sonda, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i  Zavičajnog muzeja Poreča. Zanimljiva rasprava započela je pričom o nastanku projekta Istra Origin. U Studiju Sonda kažu da su iznimno ponosni na projekt nastao iz zajednice za zajednicu.

Prikazana su istraživanja kojima je pokazano kako je terroir Vižinade koji objedinjuje mediteransku i submediteransku klimu s tri vrste zemlje i na dovoljnoj nadmorskoj visini da je štiti od ekstremnih temperatura, zajedno s višestoljetnom tradicijom proizvodnje vina, jedinstven u cijeloj Istri. Vinari su se složili da je ovo zapravo odličan početak nove vinske priče u Vižinadi koju čeka dosta rada na promociji i definiranju. Vinari su na okupljanje donijeli neka od svojih najnagrađivanijih vina, koja su se mogla kušati nakon promocije. Istra Origin hvalevrijedan je projekt koji bismo voljeli vidjeti i u drugim bitnim hrvatskim vinskim regijama, jer na ispravan način promovira hrvatsku i istarsku vinsku scenu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.