Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uoči zatvaranja Nome Rene Redzepi snimio je dokumentarnu seriju. Zove se Omninvore i ide na Apple TV-u

Noma se zatvara krajem ove godine. Zatvara se zauvijek. A njen chef i spiritus movens Rene Redzepi sve se više bavi televizijom. Poslije gostovanja u novoj sezoni The Beara, Redzepi je u suradnji s Apple TV lansirao vlastitu televizijsku emisiju, koja se zove Omnivore (svežder). Zasad je snimljeno osam epizoda. Svaka je posvećena jednoj namirnici koju Redzepi smatra esencijalnom. To su soli, svinjetina, kukuruz, tuna, kava, riža, banane i čili, uključujući i srpsku mljevenu crvenu papriku.

Chef Redzepi putuje svijetom i posjećuje razne ljude i lokacije u potrazi za najboljom tunom, najfinijim španjolskim pršutom ili najukusnijim vrstama banana. Redžepi kaže da je nadahnuće za snimanje Omnivorea pronašao i u čuvenoj seriji Planet Earth sir Davida Attenborougha, koja se često prikazivala i na hrvatskim televizijama.

Amy McCarthy, Eaterova reporterka specijalizirana za popularnu kulturu i politiku hrane, gledala je Omnivore i misli da je prvi Redzepijev samostalni televizijski projekt suštinski promašen. McCarthy piše da se stječe dojam kako svrha Omnivorea nije glorifikacija sastojaka ni njihovo prikazivanje u bilo kakvom relevantnom prehrambeno društvenom kontekstu, nego se Redzepi fokusirao na moguće primjene namirnica o kojima govori u kontekstu Nomina, nužno eksperimentalnog i tehnički složenog gastronomskog rukopisa.

Eater zaključuje kako Omnivore zapravo prikazuje bespogovorno dragocjene sastojke u recepturama koje ne može napraviti nitko osim Redzepija ili chefova sličnog ranga. Da bismo razumjeli ovaj prigovor, moramo znati da je Eater poslije pandemije jako spustio ljestvicu u pristupu kulinarstvu. Riječ je o političkoj izdavačkoj odluci, usmjerenoj prema takozvanoj demokratizaciji hrane, pa Eater, primjerice , zadnjih tjedana s neviđenim entuzijazmom gotovo iz dana u dan piše o smrznutoj hrani. Mislimo stoga  da Eaterovu stratešku primjedbu na Omnivore treba uzeti cum grano salis i pogledati Redzepijevu seriju prije bilo kakvih zaključaka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.