Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DI JE NESTAO PISTACHIO? McDonald’sov sladoled od pistacija nije vidio pistacije. To je obični mliječni McSundae s par grama kreme od pistacija

Pistacije su toliko popularan sastojak da se sve na što se nalijepi malo zelene boje i riječ pistacija može sigurno prodati. Pistacije imaju fenomenalan okus, atraktivnu boju i podjednako dobro funkcioniraju i slanim i slatkim varijantama. Problem je, međutim, što su pistacije skupe pa su pravi proizvodi s pistacijama, oni koji uključuju velike količine ovih oraščića, rijetki i ne mogu biti jeftini. To su obično zanatski sladoledi ili  slastice u boljim restoranima i slatičarnicama koji se rade od pasti od čistih pistacija.

Lažni proizvodi od pistacija, razni industrijski sladoledi, keksi, namazi, kreme, pistacije obično sadržavaju u promilima ili imaju samo umjetne arome pa s pistacijama imaju veze samo onoliko koliko im birokratske norme dopuštaju da to deklariraju. McDonald’s je krajem lipnju pokrenuo golemu ljetnu kampanju za svoje nove sladolede od pistacija, McFlurry Pistachio i McSundae Deluxe Pistachio. Desetak dana kasnije pred McDonald’som u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici pojavio se prosvjednik s transparentom “Di je nestao Pistachio?” i “Vratite Pistachio”.

Taj mirni prosvjednik i cijela vojska McDonald’sovih fanova na TikToku, prosvjedovali su što ne mogu doći do McDonald’sovih sladoleda od pistacija jer su se, kako je objasnio sam McDonald’s, zbog goleme potražnje prebrzo rasprodavali. U tom marketinškoj stuntu puno je ironije. Pitanja su naime legitimna, ali ne onako kako to objašnjava McDonald’s.

U petak smo u McDonald’su naručili famozni sladoled od pistacija, mogli smo naravno birati između McFlurryja i McSundae Deluxea, bilo ih je dovoljno. Odabrali smo McSundae Deluxe i glasno se nasmijali kad smo vidjeli što smo dobili. Posvuda reklamirani McDonaldsov sladoled od pistacija, novi veliki hit, običan je mliječni sundae s par grama neke preslatke kreme od pistacija i hrskavim slanim komadićima koji podsjećaju na pržene pistacije. Verzija McSundae Deluxe na vrhu ima i šlag iz automata.

McDonald’sov biznis model, naravno, ne dopušta skupe sastojke ali dopušta svakakve marketinške trikove. Želite li jesti sladoled od pistacija, umjesto da date 3,20 eura za McDonald’sove fore dodajte par eura i kupite neki od izvrsnih i poštenih hrvatskih zanatskih sladoleda od pistacija poput Croccantina ili Torteria Macaron koji se prodaju u većini supermarketa. Uzmete li u obzir koilčinu sladoleda i količinu pistacija koju ćete dobiti, okus da ne spominjemo, puno ćete jeftinije proći. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.