Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što je najvažniji dio restoranske opreme? Air condition, naravno!

restoran

Prije nekoliko tjedana u Art’otelovu  restoranu Yezi održavala se promocija Epohe, prvog Badelova pjenušca. Azijska fusion jela chefa Dine Kneževića bila su dobra do odlična. Epoha je debitirala sa stilom, ali u restoranu je bilo nepodnošljivo toplo. Ili se klimatizacija pokvarila, ili Yezi nema air condition što bi bila katastrofalna greška u uređenju restorana.

Promocija u Yeziju dogodila se prije  sadašnjeg toplotnog udara. Da smo u današnjim uvjetima trebali provesti cijelu večer bez air conditiona, morali bismo odustati poslije petnaest minuta.

Prošle srijede sjedili smo na terasi novigradskog Nomua, desetak metara od mora. Usprkos blizini mora i kasnim večernjim satima, vani je bilo nepodnošljivo sparno. Spasio nas je veliki pokretni air condition kojeg je konobar uperio ravno na naš stol. Air condition je postao najvažniji dio ljetne restoranske opreme, jednako važan kao efikasan hladnjak, u stanovitom smislu važniji od dobrog konvektomata ili roštilja.

Jer, što će vam i najbolji konvektomat i najrobusniji roštilj ako nemate za koga kuhati i peći? A po ovom vremenu, koje će potrajati još barem pet, šest dana da bi se toplinski valovi nastavili ponavljati do kraja ljeta, potpuno je nemoguće ručati ili večerati u restoranu bez zaista efikasne klimatizacije.

Air condition je i u Hrvatskoj, kao i na Baliju ili Tajlandu, postao obavezni element restoranske opreme. Oni ugostitelji koji to ne razumiju upravo se uvjeravaju u neophodnost ulaganja u snažnu klimatizaciju, koja se mora redovito održavati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.