Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mardešićev Prvoklasni luc najbolja je riblja konzerva koju smo dosad probali u Hrvatskoj

Luc je relativno velika riba iz obitelji skušovki. Luc može narasti do 130 centimetara i postići težinu do 30 kilograma. Prosječna lovna težina iznosi između pet i sedam kilograma. Luc je, tko zna zašto, zapostavljen u hrvatskoj gastronomiji premda se lako i često lovi na hrvatskoj strani Jadrana. Mardešić je velika tvornica ribljih konzervi na Dugom Otoku, koja dnevno prerađuje oko šest i pol tona ribe. I tako svaki dan, osim u vrijeme lovostaja.

Mardešić se uglavnom bavi srdelama i inćunima, a nedavno se dogodilo da su im ribari donijeli veću količinu lucova. Pa je Mardešić eksperimentalno konzervirao meso luca, pod imenom Prvoklasni luc. Riječ je definitivno o najboljoj ribljoj konzervi koju smo dosad probali u Hrvatskoj. Mardešićev se prvoklasni luc gotovo može uspoređivati s prvoklasnim ribljim konzervama iz Španjolske i Portugala. Ovdje je bitno podsjetiti da su unatrag desetak godina konzervirane ribe stekle veoma ozbiljan gastronomski status.

Mardešićev je luc konzerviran s koncentratom rajčica i raznolikim povrćem. Okus je snažan, tekstura kremasta a gastronomske primjene versatilne: možete ga jesti samog, možete od njega napraviti odličnu riblju paštetu, možete ga koristiti u umaku za brzu ljetnu tjesteninu ili još bolje u inovativnoj inačici salade niçoise. Prvoklasnog luca možete staviti na pizzu, nakon što je izvadite iz peći.

Mardešićev Prvoklasni luc ima samo jedan problem; trebalo ga je konzervirati u maslinovu a ne u suncokretovu ulju. Taj bi ga detalj učinio međunarodno respektabilnom delikatesom, baš kao što je primjerice Pelagos generala Gotovine drastično podigao kvalitetu svojih srdela i inćuna kad je u njihove staklenke počeo ulijevati maslinovo ulje. No i u aktualnoj je verziji Mardešićev luc uistinu jedinstveni otočki specijalitet, kojeg zasad i nažalost nema na širem tržištu. U Mardešiću su nam naime rekli da su prve količine luca proizveli za kućnu uporabu: Prvoklasni luc se koliko znamo prodaje jedino na štandu na ulazu u tvornicu Mardešić u Salima.

Ova je riblja konzerva toliko ukusna da se nadamo kako će Mardešićev Prvoklasni luc s vremenom početi puniti police boljih hrvatskih supermarketa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.