Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ESEJ O TUŽNOJ TIKVICI Kako se jako dobar zagrebački restoran pokliznuo na nevinom ljetnom povrću

Tikvice su na zlu glasu zbog navodnog    manjka okusa. Činjenica je da tikvice nisu aromatične i da sadrže čak 94 posto vode, što znači da se njihov okus mora pojačavati  gubitkom vode. Sirove tikvice nisu osobita  delikatesa. Tikvice raskuhane u raznim pastama još su gore.

No, tikvice mogu biti izvrsne ako im se ispravnim procedurama termičke obrade smanji višak vode a istodobno naglasi  njihov delikatan, plemeniti ljetni okus.

Volimo dobre tikvice, pa smo se razveselili kad smo na jelovniku jednog od najboljih zagrebačkih nacionalnih restorana  ugledali punjene tikvice. Odmah smo ih otišli isprobati. Da bi se baš jako razočarali.

Punjenje od mljevene govedine bilo je jako ukusno, gratin od sira neodoljiv kao dobra pizza, zelena salata uz tikvice svježa i hrskava ali same su tikvice potpuno pogrešno obrađene.

Prvo, kuhar koji je rezao tikvice na dvije polovice nije ih prepolovio ravnomjerno nego je jedna polovica bila bar centimetar  deblja od druge, što se ne smije dogoditi u restoranskom kao ni u ambicioznijem  kućnom kuhanju. Različito debeli komadi povrća ili mesa traže različito vrijeme  kuhanja.

Drugo, mnogo gore, tikvice su napunjene bez prethodne termičke obrade. Ovdje se radi o pogreški u receptu. Polovice tikvica prvo se moralo ispeći na roštilju da bi dobile  atraktivne crne trake, blagi miris dima i da bi koncentrirale okus gubitkom vode.

Međutim, kuhinja je odlučila puniti posve sirove tikvice, što je upropastilo potencijalno odlično ljetno jelo. Naše gratinirane tikvice nisu imale nikakav okus, počele su puštati vodu po tanjuru, a najdeblji su dijelovi ostali potpuno sirovi i  vrlo rubno jestivi.

Sve se to moglo izbjeći da su lađice tikvica grilane prije punjenja i gratiniranja. Ne navodimo ime restorana u kojem smo danas jeli amaterske punjene tikvice i još goru, sparušenu mokru salatu od rajčica, krastavaca i paprika, zato jer smo u tom restoranu pojeli barem dvjesto vrlo dobrih do odličnih jela. Današnji je podbačaj vjerojatno uvjetovan činjenicom da već dva tjedna u tom restoranu nismo vidjeli ni chefa ni vlasnika. S druge strane, restoran bi morao jednako funkcionirati i kad su glavni ljudi na godišnjem odmoru.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.