Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Albert Adria otvorio je sladoledarnicu na Rambli u Barceloni. Sladoledi su inspirirani parfemima i gotovo da nemaju šećera

Katalonski chef Albert Adrià, brat legendarnog Ferrana Adriè i glavni chef Enigme, otvorio je sladoledarnicu na glavnoj turističkoj ulici u Barceloni, na Rambli. Ovo nije prvi izlazak sladoleda visoke kuhinje na ulicu. Jordi Roca na Rambli već godinama ima sladoledarnicu Rocambolesc koja je, nažalost, bitno slabije posjećena od susjednih lažnih talijanskih gelaterija za turiste. U Italiji, sladolede je počeo raditi i veliki slastičar, majstor panettonea Iginio Massari.

Albert Adria s partnerom slatičarom Alfredom Machadom sladolede već četiri godine razvija projekt sladoledarnice, usporila ih je pandemija. Projekt su nazvali Gelato Collection, a sladoledarnicu su smjestili u mali prostor uz poznatu trgovinu Torrons Vicens. Sladolede će prodavati u posebnim ručno izrađenim kornetima i čašicama. Adrijin omiljeni okus je kava s karameliziranim završetkom na nepcu, a ukupno prodaju 20 vrsta sladoleda koji proizvode u radionici odmah ispod trgovine. Sve sastojke nabavljaju svježe, uglavnom s glavne barcelonske tržnice Boquerije.  

Sladoledi su podijeljeni u četiri linije: klasičnu, sezonsku, potpisnu i alkoholnu. Ukupno će tijekom godine raditi šezdesetak okusa. Marelica, višnje, dvije vrste pistacija (pečeni i zeleni iranski), jagode sa šlagom, dulce de leche, crema catalana, limun i margarita neki su od sladoleda koje trenutno prodaju, a cilj im je izgraditi numeriranu banku recepata. Zapravo, cijeli sladoledni projekt Alberta Adrie, kaže, inspiriran je parfemima i proizvodnjom parfema. Sladoledi gotovo da nemaju šećera, izrazito su kremasti i lagani, intenzivnih okusa, a recepture se slažu u slojevima i logikom sličnom parfemskoj.  

“Barcelona je puna dobrih koktel barova, pizzerija, burger barova, a sada i slastičarnica. Željeli smo doprinijeti otvaranjem vlastite,” rekao je Adria za španjolsku Vanguardiu. Tvrdi da ga konkurencija visokog slatsičarstva ne brine jer je “natjecanje dobro za grad.”Nakon Gelato Collectiona planira otvarati druge specijalizirane lokale, za početak Cookie Collection i Coffee Collection. Adria je u Londonu imao odličnu slatičarnicu Cakes&Bubbles, a s bratom Ferranom vodi niz restoranskih, konzultantskih i edukativnih projekata. Ovoga proljeća posjetili smo Adrijin flagship restoran Enigma u Barceloni, recenziju možete pročitati OVDJE.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.