Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Grotta Ville Nai dobila je 88 bodova u Falstaffu. Fine dining Ville Nai zaslužuje tri do pet bodova više

U petak smo večerali u Grotti. Grotta je konoba Ville Nai, najboljeg hrvatskog malog hotela. U akvatoriju Dugog Otoka, gdje se nalazi Villa Nai, lovi se veoma mnogo plavih i bijelih riba. U Grotti se ribe, kao i steakovi, pripremaju na otvorenoj vatri ,pred gostima. U petak je na jelovniku bila plava riba: srdele, lokarde i šaruni ulovljeni tog jutra došli su u Villu Nai oko podneva. Nismo često viđali blistavije, svježije srdele od onih koje su kuhari Ville Nai preuzeli u petak prije podneva u Salima, najvećem mjestu Dugog Otoka.

nai-grota

Grottin majstor za roštilj, elokventni je mladi gospodin s Balija koji iza sebe ima dugu međunarodnu kuharsku karijeru; čovjek se skrasio ma Dugom Otoku jer mu je u Hrvatskoj dobro, ugodnije nego drugdje gdje je prije radio. Roštiljar s Balija prvo nam je, također na otvorenoj vatri, napravio tempuru od lokardi, hrskavu i slasnu s tri umaka, romescom, aiolijem i umakom na bazi jogurta. Snažan okus masne plave ribe fenomenalno je funkcionirao u hrskavom omotaču, s kremastim umacima punim karaktera.

Zatim smo dobili rustikalnu juhu od šaruna napravljenu po receptu majke vlasnika Ville Nai, s nešto chefovskih intervencija. Juha je opet bila obilježena žestokim okusom plave ribe, kojoj su se dobro suprotstavili pomidori iz vrta Ville Nai. No glavni su spektakl bila jela s roštilja: lokarde u obliku leptira pečene u rešetki koja nisi iznad vatre od maslinova drva, i grilane srdele. Grottine lokarde spadaju među slasnije plave ribe koje smo probali ove godine, dok su srdele bile naprosto genijalne, baš kao i slatkasti mladi krumpir pržen na maslinovu ulju.

Večera u La Grotti, uz koju smo pili Šemberov Pavel, Milošev Stalagmit i Bibićevu lasinu La Sin, uvjerljivo je demonstrirala da posve svježe jadranske plave ribe okusom i teksturom mogu biti ravnopravne oboritim ribama, premda su neusporedivo jeftinije.

U petak popodne vlasnici Ville Nai dobili su mail iz Falstaffa. Falstaff, najutjecajniji gastromagazin na njemačkom govornom području, dodijelio je Grotti 88 bodova. I tako je Villa Nai u tek drugoj godini pravog rada (pandemiju ne računamo) i s novim glavnim chefom Stevenom Pietersom, dobila prvo važno međunarodno restoransko priznanje. Večer prije jeli smo u fine dining restoranu Ville Nai, koji Falstaffovi inspektori očito nisu posjetili. Jer da jesu, fine dining Ville Nai dobio bi tri do pet bodova više od Grotte.

Chef Pieters, južnoafričko hrvatski gastronomski veteran, pripremio nam je možda najukusniji gazpacho koji smo dosad probali u Hrvatskoj, gust, kremast, prepun okusa zrelih ljetnih netom ubranih rajčica iz hotelskog vrta. Sam gazpacho zaslužuje veoma visoku ocjenu. Tartar od škrpine i carpaccio do škrpine opravdali su Naiovu posvećenost svježim ribama. Jedna gošća htjela je večerati brancina. Villa Nai taj dan nije mogla nabaviti svježeg divljeg brancina, a nipošto nije htjela gošći servirati uzgojenog ili ne daj Bože zamrznutog brancina, pa je gospođa pristala na vegetarijansku večeru.

Villa Nai, dakle, ne radi ni minimalne kompromise kad je riječ o svježini ribe, tako da su naš carpaccio i tartar od škrpine doslovno mirisali po kornatskom moru, dok je poširani šanpjer bio eterično delikatan. Beurre blanc s citrusima lijepo se složio s kovačem jedva dotaknutim toplinom, kojim je chef Pieters iskazao svoje znanje i talent. Villa Nai više nije samo najluksuzniji i najljepše dizajniran mali hotel na Jadranu. Ona ove sezone postaje jedno od gastronomskih središta dugootočkog i kornatskog akvatorija s dva lica: jednostavnim i srčanim u Grotti i kompleksnim u glavnom restoranu. Uostalom, kuhinja koja priprema isključivo povrće iz vlastitog vrta i ribu ulovljenu unatrag 24 sata, zaista jest nešto sasvim posebno. Ne samo u hrvatskom kontekstu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.