Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Medeina malvazija Montiron, koja je na Decanterovim nagradama osvojila 94 boda, jedno je od najuspjelijih istarskih bijelih vina iz 2023.

Medeina malvazija Montiron, nazvana po istoimenom vinogradu, može se pohvaliti dugogodišnjom tradicijom nagrada i visokih ocjena. Primjerice, još 2012. stručni žiri zagrebačkog gastromagazina Akademija proglasio je Montiron Vinom godine. Žiri je vodio šampionski sommelier Klaudio Jurčić, a među ocjenjivačima bio je i Tomislav Tomac.

Dvanaest godina kasnije Montironu je nedostajao samo jedan bod do Decanterove zlatne medalje. Malvazija Montiron na ovogodišnjim je Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama osvojila 94 boda i srebro. Za zlato je potrebno 95 bodova. Stilski gledajući Montiron je inteligentno koncipiran: riječ je o jednoj od prvih malvazija koje su pokušale spojiti svježinu mladih vina s gustoćom, većim tijelom i taninima odležanih i maceriranih malvazija.

Taj se koncept pokazao veoma uspješnim: Montiron se prodaje i toči na čaše u velikom broju restorana i barova. Gotovo redovito naručujemo par čaša Montirona uz nepalski curry u restoranu zagrebačkog Hilton Garden Inna. Montiron iz 2023. neobično je zreo za problematičnu berbu poput lanjske. No južna Istra, kao i neki dijelovi zapadne Istre, i lani su dali vrlo dobro grožđe. Ustvari, svake se godine sve više uvjeravamo koliko su vinogradarske mikrolokacije važne za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo.

Zrelo voće, s izraženim elementima marelica, bresaka i nektarina, čini gornji, najuočljiviji sloj novog Montirona. Slijede čvrsto tijelo, ugodna svježina i dugi završetak s tipičnom blagom sortnom gorčinom. Malvazija Montiron iz 2023. jako je dobro vino, koje se fino pije uz bijelu ribu, tunu, perad, suhomesnate proizvode, mlađe i srednje stare sireve, ali i uz jača ljetna jela poput parmigiane i punjenih paprika. Montiron, kao i druge savjesno proizvedene malvazije s dobrih položaja, može vrlo solidno odležavati. Prije mjesec ili dva otvorili smo berbu 2019. koja je pokazala izvrsni formu. Montiron iz 2023. sadrži 13,5 posto alkohola i košta oko 14 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.