Medeina malvazija Montiron, nazvana po istoimenom vinogradu, može se pohvaliti dugogodišnjom tradicijom nagrada i visokih ocjena. Primjerice, još 2012. stručni žiri zagrebačkog gastromagazina Akademija proglasio je Montiron Vinom godine. Žiri je vodio šampionski sommelier Klaudio Jurčić, a među ocjenjivačima bio je i Tomislav Tomac.
Dvanaest godina kasnije Montironu je nedostajao samo jedan bod do Decanterove zlatne medalje. Malvazija Montiron na ovogodišnjim je Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama osvojila 94 boda i srebro. Za zlato je potrebno 95 bodova. Stilski gledajući Montiron je inteligentno koncipiran: riječ je o jednoj od prvih malvazija koje su pokušale spojiti svježinu mladih vina s gustoćom, većim tijelom i taninima odležanih i maceriranih malvazija.
Taj se koncept pokazao veoma uspješnim: Montiron se prodaje i toči na čaše u velikom broju restorana i barova. Gotovo redovito naručujemo par čaša Montirona uz nepalski curry u restoranu zagrebačkog Hilton Garden Inna. Montiron iz 2023. neobično je zreo za problematičnu berbu poput lanjske. No južna Istra, kao i neki dijelovi zapadne Istre, i lani su dali vrlo dobro grožđe. Ustvari, svake se godine sve više uvjeravamo koliko su vinogradarske mikrolokacije važne za istarsko vinogradarstvo i vinarstvo.
Zrelo voće, s izraženim elementima marelica, bresaka i nektarina, čini gornji, najuočljiviji sloj novog Montirona. Slijede čvrsto tijelo, ugodna svježina i dugi završetak s tipičnom blagom sortnom gorčinom. Malvazija Montiron iz 2023. jako je dobro vino, koje se fino pije uz bijelu ribu, tunu, perad, suhomesnate proizvode, mlađe i srednje stare sireve, ali i uz jača ljetna jela poput parmigiane i punjenih paprika. Montiron, kao i druge savjesno proizvedene malvazije s dobrih položaja, može vrlo solidno odležavati. Prije mjesec ili dva otvorili smo berbu 2019. koja je pokazala izvrsni formu. Montiron iz 2023. sadrži 13,5 posto alkohola i košta oko 14 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.