Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stagnum R, prvi hrvatski umjereno odležani rose, nikad nije bio svježiji i razigraniji

Sve je više znakova da dolazi vrijeme odležanih rosea. Prvo, u proteklih godinu i pol dana na svjetskim je tržištima došlo do masakra jeftinijih, prosječnih ružičastih vina.

Poslije desetljeća  kontinuiranog rasta prodaja rosea počela je padati dvoznamenkastim godišnjim ritmom. To, međutim, vrijedi za loša, premasovna pink vina. Drugo, u gastronomskim restoranima sve se više traže ozbiljno strukturirani rosei, od Miravala, prestižnih  etiketa Minutyja i Chateau d’Esclans, do ultraskupog Clos du Temple koji košta oko 200 eura (Clos du Temple proizvodi Gerard Bertrand iz Languedoca). A restorani s dvije ili tri Michelinove zvjezdice ludi su za Rosadom Gran Reserva iz 2013. godine (2013. nije tipfeler) legendarne španjolske vinarije Lopez de Herredia, koji se ovog proljeća mogao probati i u Zagrebu, na vinskom festivalu VAPT. Treće, nekoliko hrvatskih vinara uskoro bi trebali pustiti odležana ružičasta vina.

I u slučaju odležanih rosea veliki Frano Miloš bio je ispred svog vremena. Gospodin Miloš dulje od deset godina na tržište pušta kraće ili dulje   odležani rose. Pa smo tako ovih dana probali Stagnum R iz lanjske berbe, koji je izašao tri ili četiri mjeseca poslije skoro svih drugih hrvatskih ali i brojnih provansalskih rosea koji se uglavnom buteljiraju u veljači ili ranije.

Milošev novi Stagnum R najsvježiji je rose najvažnijeg pelješkog vinara i vinogradara. Stagnum R je doslovno provansalski svjež, netipično razigran, ali nije izgubio karakterističnu  čvrstu strukturu, kompleksnost i snažnu ružičastu boju svojih prethodnika.

Frano Miloš se i poslije trideset godina stalno mijenja. Novi Stagnum R, elegantan i šarmantan ali kvalitativno ozbiljan i ambiciozan kao sva Miloševa vina, hedonistički  je dokaz Miloševe evolucije.

Stagnum R iz 2023, pun crvenog bobičastog voća, s mineralnim završetkom,  fino se pije kao aperitiv, uz sirovu bijelu ribu, sushi, jakovske kapice, škampe crudo, ali i uz pizzu i roštilj. Stagnum R pokazuje da plavac mali može efektno funkcionirati u nizu različitih vinskih žanrova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.