Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lillet, bordoški aperitiv inspiriran Pasteurom koji su obožavali Wallis Simpson, James Bond i Hannibal Lecter, upravo osvaja Hrvatsku

Za nastanak aperitivnog vina Lillet vjerojatno je suodgovoran Louis Pasteur. Louis Pasteur, genijalni francuski kemičar i biolog, koji je dao ime pasterizaciji,u osamdesetim je godinama 19. stoljeća bio napisao da je vino iznimno zdravo piće. Mnogi vinari i destileri željeli su vino učiniti još zdravijim, osobito u svjetlu Pasteurovih otkrića o pogubnom utjecaju loših bakterija na ljudsko zdravlje.

Tako je nastao žanr vina koji se danas naziva tonic wines. Riječ je o vinima u koja se dodaje kinin, poznat kao prirodni lijek protiv raznih zaraznih bolesti, osobito malarije. Kinin je zbog gorčine obavezan sastojak tonika, pa se zato vina s kininom zovu tonic wines. Godine 1872. braća Paul i Raymond Lillet u Bordeauxu su osnovala vinsku i destilersku kompaniju La Maison Lillet. Međutim, Lilleti su tek 1887. kreirali aperitivno vino Lillet, i to pod imenom Kina Lillet.

Kina nema veze s Kinom, nego s kininom. Lilleti su nazvali Lillet po kininu kako bi naglasili njegov pozitivan utjecaj na zdravlje. I tako je nastala ikona: jedno od najpoznatijih aperitivnih vina svih vremena. Lillet su obožavali brojni stvarni i fikcionalni junaci i antijunaci popularne kulture: od nesuđene engleske kraljice Wallis Simpson, preko Jamesa Bonda koji je proslavio Lillet koktelom Vesper Martini, preko legendarnog Savoyeva barmena Harrya Craddocka do strašnog Hannibala Lectera. Što je zapravo Lillet? Lillet se proizvodi od 85 posto tipične bordoške bijele sorte semillona i 15 posto likera od narančine i limunove kore. Finalni cuvee odležava u drvenim bačvama, uz konvencionalne podrumarske postupke poput pretakanja i filtracije.

Lillet sadrži 17 posto alkohola, a u kreiranju Lilleta Blanc, nasljednika Kina Lilleta, sudjelovao je i čuveni Enološki fakultet u Bordeauxu: Lillet Blanc bitno je manje gorak od Kina Lilleta, što je pomoglo njegovoj globalnoj ekspanziji. Osim Lillet Blanca danas se proizvode i Lillet Rouge od merlota i cabernet sauvignona originalno dizajniran za američko tržište, kao i Lillet Rose od semillona, merlota i caberneta. Lillet je masovno popularan zato što je univerzalan.

Možete piti čisti Lillet s par kocki leda. Možete ga koristiti u bezbroj koktela, ali od Lilleta možete napraviti i izvrstan spritz, koji se drastično razlikuje od Aperol Spritza i od Campari Spritza. Možete ga piti u beach barovima i noćnim klubovima, ali i u kafićima i restoranima, i to ne samo kao aperitiv. Lillet Blanc fino se slaže s hranom koja ide uz blago slađi sherry ili uz slatka vina iz Sauternesa, poput foie gras, roqueforta, dugo odležanih pršuta s naglašeno intermuskularnom masnoćom ili naprosto kalamata maslina.

Ovdje se, naravno, radi o kontrastnoj metodi wine pairinga, gdje slatko vino ublažuje slanu masnoću hrane. Lillet, međutim, ne ide uz deserte zbog herbalne gorčine na aftertasteu koja se tuče s kolačima. No zaista ozbiljna tamna čokolada perfektno se slaže s Lillet Blancom. U romantično doba belle epoque Lillet je bio avangarda u promoviranju alkoholnih pića. Braća Lillet redovito su angažirala francuske umjetnike za dizajn Lilletovih oglasa. Taj se dobar običaj zadržao do danas.

No, Lillet je među prvima uočio globalni potencijal oglašavanja. Vlasnici Lilleta uspjeli su plasirati Kina Lillet na niz prekocanskih brodova, koji su u predzrakoplovnom razdoblju povezivali Europu i Ameriku. Lillet se desetljećima oglašavao kao aperitiv s prekooceanskih parobroda, pa je tako postao jedno od prvih globalnih aperitivnih vina.

Budući da su efektne prezentacije dio Lilletova identiteta, logično je da je Lilletova kućica bila jedna od najljepše uređenih na nedavno završenom Vinskom gradu u Zagrebu.

Lillet, kojeg u Hrvatskoj distribuira Pernod Ricard, sudjelovat će u Vinskom gradu i na drugim lokacijama u Hrvatskoj; Lillet je imao zapažen nastup na rovinjskom Weekend Food Festivalu. Lillet je idealno ljetno piće, koje jednako voli sunce i ljetne oluje. U utorak smo ga pili gledajući tmaste oblake koji su se valjali iznad Sljemena: njegove arome kasnoproljetnog voćnjaka, sa slatkastim početkom okusa, i gorkim, herbalnim završetkom uljepšale su nam prvi srpanjski dan.

Vesper Martini

  • 3 dijela gina
  • 1 dio votke
  • 1 dio Lillet Blanca
  • limunova kora
  • Ulijte gin, votku i Lillet u šejker pun leda

Snažno tresite pola minute

Procijedite u ohlađenu čašu za martini. 

Limunovom korom protrljajte rub čaše, pa koru ubacite u koktel

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.