U zagrebačkom Vinodolu, gdje godinama jedemo otprilike jednom tjedno, prilično često naručujemo beljsku Vrhunsku graševinu. Zato što se beljska Vrhunska graševina vrlo dobro pije uz niz originalnih jela Kristijana Godinića, Mladog chefa godine u izboru Kulta Plave Kamenice i Aspire. S aktualnog Vinodolova menija, beljska Vrhunska graševina fino prati punjene paprike, hobotnicu na kremi od graha s crnim češnjakom, sabljarku s aiolijem od limuna i trilje u panku s majonezom od kobasice crne slavonske svinje. Ali naručujemo je i zato što predstavlja doista izvrsnu vrijednost za novac: čaša od 0,15 l košta pet ili šest eura. Zbog gastronomske versatilnosti i povoljne cijene, i drugi popularni i ugledni zagrebački restorani poput El Tora i Mareda, već godinama toče Vrhunsku graševinu na čaše. No, postoji i dodatni razlog popularnosti beljske
Vrhunske graševine u restoranima, hotelima i barovima. Ona je neobično pouzdana. Berba 2023. bila je, ponovimo još jednom, iznimno teška. U istočnoj Hrvatskoj mnoge su vinarije ostale bez grožđa ili su raspolagale grožđem osrednje kvalitete. No Belje kao jedan od najvećih hrvatskih vinogradara, i u kompliciranim godinama može izabrati dovoljno dobrog grožđa da proizvede ozbiljno vino. Ovih smo dana probali beljsku Vrhunsku graševinu iz 2023. koja je zadržala sve svoje tipične glavne značajke: aromatsku kompleksnost (divlje kruške, jabuke , citrusi, kamilica) dug čisti okus, blago uljastu teksturu i čvrsto tijelo, s tim da se nova Vrhunska graševina doima svježijom nego ranijih godina. Riječ je o odličnom vinu koje u trgovinama košta osam ili devet eura. E sada, to vino od osam ili devet eura u pojedinim berbama doslovno može trajati desetljećima. Podsjetimo, beljska Vrhunska graševina iz davne 2006. godine lani je osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama i na International Wine Challengeu. Svi su drugi komplimenti suvišni.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.