Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOLCE VITA U LOVRANU Ganeum Roberta Benzie i po sastojcima i po kuhanju blizu je spektaklu

Prvo su nas impresionirali ribljim ovalom: ogromni živi hlapovi, srednji do veći živi škampi, kirnja s Cresa, šarag, fratri…Sve divlje i sve apsolutno svježe. Zatim su nas jučer u Ganeumu impresionirali pametnim slaganjem sljedova: jako je lijepo, ugodno i hedonistički i raskošno kad za amuse bouche dobijete medaljon hlapa (kojem je fino pasalo društvo moussea od slanutka).

A vegetarijanske tagliatelle usred menija efektno su presjekle niz jela od riba i rakova. Naposljetku i najvažnije, chef Robert Benzia i sous chef Jurica Obrol impresionirali su nas kuhanjem. Stilski govoreći, Ganeum je blizu vrhuncu ribljeg gastronomskog bistroa. Ganeumova su jela komunikativna i naizgled jednostavna, ali iza svakog tanjura stoji puno detaljnog rada.

Tehnički govoreći, kuhanje u Ganeumu uglavnom je iznimno precizno. Okusi su bogati i slasni, teksture su kontrastno raznolike, umaci i emulzije lagani a opet bogati, s puno svježine neophodne u ovo doba godine. Iza hlapa dobili smo izvrsne srdele u marinadi sa slatkim lukom i grahom. Grilana artičoka poslužuje se s debelo rezanim carpacciom od šaraga i uljem od peršina. Carpaccio nije hladan, što omogućuje razvijanje punog okusa ove odlične ribe. Tagliatelle sa svježe napravljenim pestom od bosiljka i badema i salsom od žutih pomodorina ultimativni su ljetni comfort food. Poširana kirnja u umaku od maslaca i šafrana, doista jest spektakularna. 

Meko čvrsta tekstura i prebogati okus kirnje sjajno su se složili sa svilenkastim umakom i mladim kuhanim povrćem. Komorač je okusom anisa jelu dao dodatnu dimenziju, a minijaturni mladi krumpiri, manji od loptice za golf, naprosto su genijalni sami po sebi. Za desert smo dobili prilično originalni tiramisu od pistacija pojačan rumom i semifreddo od pravog svježeg šumskog voća, kojim je dominirao okus borovnica.

Desert je utjelovio ljetni, svijetli, opušteni ugođaj Opatijske rivijere krajem lipnja. Izbor vina u Ganeumu može biti uzbudljiv: jučer smo naišli na Chablis L’Enclos iz 2022. L’Enclos je relativno mlada vinarija osnovana 2016. s 29 hektara vinograda, uključujući tri grand crua i nekoliko popularnih premier crua poput Fourchaumea. Mi smo pili bazično vino, koje nas je oduševilo zrelošću voća i ultraprecizno, diskretno doziranim drvom na tipičnoj mineralnoj podlozi chablisa. Treba reći da se 2022. smatra jednom od najboljih berbi u Chablisu unatrag najmanje deset godina. Ganeum bi, međutim, uistinu morao isprintati novu vinsku kartu jer je sadašnja netočna. Ganeum, kao i neki drugi vrhunski restorani na Opatijskoj rivijeri, nema Michelinovu preporuku ni Bib Gourmand.

GANEUM

 Stari grad 5, Lovran

HRANA +4/5  VINO-4/5 (minus zbog netočne karte)  SERVIS 4/5  AMBIJENT +4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.