Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Richard Geoffroy, slavni glavni enolog Dom Perignona, postao je konzultant talijanske Bellaviste

Richard Geoffroy bio je Leo Messi šampanjca. Ili Christian Dior šampanjca. Richard Geoffroy potpisao je kao chef de cave čak 28 berbi Dom Perignona; Geoffroy je desetljećima bio stvarni identitet najslavnijeg vina u povijesti Champagne. I onda je 2018. Richard Geoffroy napustio Dom Perignon da bi proizvodio sake. U jednom je intervjuu objasnio da želi i mora stalno eksperimentirati. Pa je odlučio eksperimentirati sa sakeom.

Bellavistina prezentacija i riječkom Wine&Co.

Geoffroy se nedavno vratio u svijet velikih brendova pjenušavih vina. Ali ne u Champagnu nego u talijansku Franciacortu, u Bellavistu. Predstavnici Bellaviste jučer su nam potvrdili da je Richard Goeffroy postao njihov konzultant za važne faze u proizvodnji pjenušavih vina: za izbor konačnog cuveea i za liquer de tirage. Liquer de tirage je tekućina s 20 do 24 grama šećera koja potiče drugu fermentaciju pjenušavih vina. Ne može postojati bolja vijest za Bellavistu, ili bilo kojeg velikog proizvođača pjenušavih vina, nego da je čovjek koji je potpisao 28 berbi Dom Perignona, postao njen konzultant.

Jučer je u riječkoj vinoteci Wine & Co održana stručna prezentacija Bellavistinih pjenušaca. Bellavistu je prije skoro pedeset godina osnovao Vittorio Moretti. Bellavista je i danas obiteljska vinarija s više od 140 hektara vinograda zasađenih chardonnayom, crnim pinotom i bijelim pinotom. Bellavistini pjenušci dizajnirani su da dugo traju i da budu što elegantniji.

Degustacija ovih odličnih vina počela je Satenom iz 2017, stopostotnim chardonnayom. Saten je posebna kategorija pjenušaca iz Franciacorte, koju karakterizira pritisak atmosfere manji nego kod većine šampanjaca i klasičnih pjenušaca, pa su stoga i mjehurići nježniji i manje agresivni, “svilenkasti.”
Bellavistin Saten aristokratsko je vino s puno visokih tonova i kremoznosti.

Slijedio je Alma Grande Cuvée Non Dosato, pjenušac s manje od tri grama preostalog šećera. Non Dosato napravljen je od 80 posto chardonnaya i 20 posto crnog pinota. Bazna su vina uglavnom odležavala u inoksu a ne u starom malom hrastu kao kod drugih Bellavistinih pjenušaca. Bellavistin Non Dosato razigrani je, iskričavi pjenušac s vertikalnom teksturom, prepun energije i mineralnosti, koji bismo mogli piti svaki dan.

Alma Grand Cuvée Brut, koji uz chardonnay i crni pinot sadrži i 2 posto bijelog pinota, široki je, kremozni, bogati pjenušac dizajniran za ozbiljnu hranu. Na kraju ove iznimno profesionalne prezentacije točio se i otmjeni Alma Grand Cuvee Rose.

Franciacorta, vinogorje u Lombardiji između Brescie i Bergama, danas proizvodi oko 18 milijuna boca pjenušca godišnje. Riječ je o najvažnijoj europskoj regiji za klasične pjenušce iza Champagne. Bellavista spada u vodeće vinarije iz Franciacorta, zajedno s Berlucchijem i Ca’ Del Bosco. Riječki Wine & Co distribuira i Bellavistu i Ca’ Del Bosco.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.