Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRAVE NA TRAVI Chef David Skoko jučer je u vinariji Klaudija Tomaza pekao steakove novog istarskog brenda Green Angus

Pojmove kao “jedinstveno” i “gastro iskustvo” koji su mi bili navedeni na pozivnici za prezentaciju Prve generacije Motovunskog Green Angusa u gastronomiji bi trebalo izbjegavati, a u medijima, pogotovo onim koji se bave tom djelatnošću, čak i zakonom zabraniti. Stvar je jednostavno prepotrošena jer je koriste svi od lokalne buregdžinice, preko kioska s hamburgerima pa sve do pizzerije koja se bazira na dostavnim servisima. Razbacuju se dakle s tim izrazima kao rajčicama u španjolskom Bunolu.

Vinarija tomaz

Što međutim učiniti u slučajevima poput ovoga kojemu sam sinoć prisustvovao u Motovunskoj vinariji Tomaz, a gdje su nam na jednoj veoma ugodnoj večeri organiziranoj za pedesetak ljudi po prvi puta predstavili steakove Black Angusa koji se hrane – pazite molim vas ovu avangardu – industrijskom konopljom?

Zato su, jel, nazvani Green…

Gastronomski rječnik presiromašan je, uvjerio sam se u to na vlastitoj koži, da u potpunosti obuhvati sve što se na toj večeri degustiralo, a da se izbjegnu ti epiteti.

To je, naime, bilo zbilja jedinstveno jer, kao što je pravo značenje te riječi, ne postoji nigdje drugdje na svijetu, ovo što su napravili u Motovunu svjetska je premijera, a bilo je, evo, i jedno nevjerojatno gastro iskustvo. David Skoko, jedan od najvažnijih hrvatskih kuhara a svakako najtelevizičniji, pripremio je četiri izvrsna slijeda prve generacije Green Angusa: Green Frikando sa skutom, Green Denver steak s fažoletima, Green Pikanja s radičem i Green Entrecot s melanzanom. Uz sve to, kako bi stvar bila još jedinstvenija a gastro iskustvo još bolje, gospodin Klaudio Tomaz iz vinarije Tomaz spario je četiri izvrsna terana, po jedan uz svaki slijed, s tim nevjerojatno bogatim i sočnim, na konoplji othranjenim prekrasnim govedom.

Uz prvi slijed točio se pjenušac Pier blanc de noir, zatim rose teran Flaminio iz 2023. i teran Barbarossa iz 2020. Uz posljednji slijed poslužen je teran Superior iz 2020. koji je opravdao svoj naziv.

“Kako ti je?”, pitao me u prolazu dok je obilazio goste chef David Skoko koji otpočetka podupire ovu inovativnu priču iza koje stoji tvrtka Hemp Histrica iz Motovuna, čiju poljoprivrednu farmu ću sutra obići da vidim kako je moguće uzgajati tako kvalitetno govedo i svakako ću vas izvijestiti, a meni je sasvim spontano iz usta izletjelo ono protiv čega sam se oduvijek borio.

“Ovo je…”, rekao sam mu,”jedinstveno gastro iskustvo!”

Ljudi koji su sjedili kraj mene za stolom, krasan jedan bračni par iz Ljubljane koji su nedavno kupili neku staru kućicu u obližnjem slikovitom mjestašcu Vižinada na brdu južnog ruba doline rijeke Mirne s kojeg se prostire nadaleko poznat pogled na okolne prirodne ljepote pa tamo namjeravaju otvoriti i vinoteku, a kojima sam neposredno prije toga u najsitnije detalje elaborirao zašto bi te pojmove trebalo izbjegavati, čak i zakonom zabraniti, samo što se nisu zagrcnuli na savršeno narezanim komadima sočnog Green Agnusa kad  su me čuli kako to izgovaram.

“Ampak, ampak…”, čuo sam ih kako se došaptavaju u nevjerici, povremeno pogledavajući u mom smjeru provjeravajući da nije možda riječ o skrivenoj kameri. Od mojih riječi da to nikada ne bih rekao, do trenutka kada to pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću izgovaram, nije naime prošlo dulje vrijeme od onoliko koliko je nužno potrebno da se prožvače taj slasni komad mesa…

Jednostavno nisam mogao pronaći prikladnije riječi za ovo čemu sam svjedočio u impresivnoj vinariji Tomaz u podnožju Motovuna. Tomazova je vinarija, uzgred kazano, jedna od najatraktivnijih novogradnji u cijeloj Istri i jedna od najljepših vinarija u Hrvatskoj. Sedamdesetak godina stari vinogradi malvazije rastu preko puta vinarije i Tomazove obiteljske kuće, a i vinski bar im je zasigurno jedan od najatraktivnijih i najaktivnijih u cijeloj Istri. Pogled iz tog bara, da spomenem i to, puca direktno na 277 metara visoki Motovunski brijeg. Fantastičan prizor!

Uzevši sve navedeno u obzir, pa i još mnogo toga što za sada nisam ni naveo ali zasigurno hoću u jednom od skorih budućih tekstova o ovom inovativnom konceptu spajanja konoplje, biljke s vjerojatno najviše dobrih svojstava za ljudsko zdravlje, i hrane, sasvim je jasno da na ranije spomenutoj pozivnici za prezentaciju Prve generacije Motovunskog Green Angusa nisu pretjerali ni slova. Ovo je zbilja bilo jedno jedinstveno gastronomsko iskustvo za koje sam u potpunosti uvjeren da će veoma brzo – čim se u Hemp Histricu i David Skoko za to odluče – pronaći put do mnogo šire publike od nas pedesetak i ono dvoje Slovenaca sa sinoćnje večere.

Iako već visoko pozicioniran, ovako geografski, Motovun bi baš na ovome mogao otići u neslućene visine… gastronomski!

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.