Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stinina Vugava i Pošip iz 2023. pokazuju da je iz nemoguće berbe moguće napraviti vrlo dobro vino

U kasno ljeto 2023. posjetili smo Stinine vinograde na Braču, u društvu donedavnog direktora Ivice Kovačevića, koji je utemeljio Stinu, i sadašnjeg direktora Petra Kusića, kompetentnog vinogradara i vinara. U to se vrijeme govorilo da će zbog bolesti i groznog vremena više od pola Dalmacije ostati bez grožđa.

U Stininim se vinogradima, međutim, odvijala normalna, posve uredna berba. Kovačević i Kusić rekli su nam da su pravodobnim i čestim špricanjem uspjeli zaštititi vinograde, pa očekuju gotovo jednake prinose kao u redovnim berbama. S druge strane, mnogi mali vinogradari uistinu su ostali bez više od pola uroda, jer nisu na vrijeme intervenirali u vinogradima. Danas je sasvim nesporno da je za velik dio Dalmacije lanjska berba bila dramatično teška, gotovo katastrofalna. Utoliko je zanimljivije probati vina iz onih vinarija koje su imale što vinificirati.

Stinina Vugava iz 2023. izvrsno je vino, koje još jednom potvrđuje da Stina proizvodi najužitnije mlade vugave koje, međutim, mogu vrlo dobro odležavati, u što smo se uvjerili na tastingu desetak godišta Vugava, u Stininoj kušaonicu u Bolu. Nova Vugava, puna privlačnih primarnih aroma žutog ljetnog voća i aromatičnog mediteranskog bilja, jedno je od najšarmantnijih otočkih bijelih vina unatrag nekoliko godina. Umjerenih 13 posto alkohola daje Vugavi dovoljno tijela da podnese njenu relativno intenzivnu aromatiku. Prije mnogo, mnogo godina pogrešno se mislilo da bi vugava zapravo mogla biti ronski viognier.

Zanimljivo je da nova Stinina Vugava sadrži gotovo medni aftertaste zrelog viogniera, što nismo očekivali od lanjske berbe. Pošip iz 2023. živahan je, zabavan i aromatski veoma bogat. Pošip je grožđe jakih primarnih aroma, koje variraju od cvjetnih i herbalnih do citrusnih, i južnjački moćnih. Pošip je, također, visokorodna sorta. Stinini vinogradi na Braču nikad, srećom, nisu davali previsoke prinose, što se vidi u svakoj ediciji njenih mladih pošipa. Stinin lanjski Pošip sadrži 13,5 posto alkohola, premda se čini laganijim. Vino je iznimno svježe, perfektno za vruće dane na plaži, i za laganija jela navečer. Pošip iz 2023. izrazito je lakopitko vino, koje svejedno ima ozbiljnu supstancu. Poslije Stininih mladih vina probali smo i Pošip Majstor iz 2022. koji je, naravno, mnogo bogatiji.

stina-vino

Pošip Majstor još je prije desetak godina postao jedan od modela pošipa iz drva, što nam se nije uvijek sviđalo. No, Pošip Majstor iz 2022. na mirisu ostavlja dojam kao da nije bio u novom drvu (vanilija se osjeti tek u tragovima) dok okus jest pun, bogat, kremast, ali i dalje svjež i autentičan. Pošip Majstor fermentirao je u drvu uključujući visok postotak barriquea, ali je odležavao u inoksu, što se pokazuje dosta efikasnom recepturom za proizvodnju raskošnog dalmatinskog bijelog vina, koje nije opterećeno nedalmatinskim primjesama.

Pošip Majstor nije jeftin, no vrijedi tridesetak eura koliko košta u zagrebačkim vinotekama, osobito ako ga pijete uz škrpinu, šanpjera, velike škampe ili jastoga. Stina je i u zasta teškoj lanjskoj berbi pokazala da je riječ o jednoj od najvažnijih i najprofesionalnijih dalmatinskih vinarija, dok vina iz ranijih godišta poput Pošipa Majstor iz 2022. spadaju u zasebnu kategoriju. Idući ćemo tjedan objaviti pregled Stininih crnih vina; Plavac Stipančić definitivno zauzima specijalno mjesto na hrvatskoj vinskoj sceni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.