Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RESPECT Profesionalni nepalski konobari iz grožnjanske Artegnane naučili su napamet kompletnu hrvatsku vinsku listu

U Grožnjanu, jednom od lijepših istarskih gradića, jučer je padala kiša i pržilo sunce, pa smo morali pobjeći s Artegnanine prilično lijepe terase. Artegnana je Bed&Breakfast u vlasništvu Adriatic grupe, ima još nekoliko lokala i hotela u Istri, od čega je najpoznatiji onaj u Novigradu koji je i dio Small Luxury grupacije. 

Njihov restoran u Grožnjanu jednostavan je i simpatičan restoran koji nudi bistroasto-brunchasta jela s tek ponekom asocijacijom na Istru. Jelovnik je kratak i kao da je izašao iz nekog kvartovskog zagrebačkog lokala u kojem se okupljaju Instagram influenceri. Sendviči, burgeri, pohane piletine, steak i riba, s još nekoliko tjestenina i suhomesnatih proizvoda. Pa smo naručili nekoliko jela. Štrukli s tartufima bili bi zanimljiv i lijep doprinos fuziji Istre i Zagorja da su dobri.

Štrukli su nažalost bili dosta tvrdi, u pretekućem umaku s tek nekoliko listića tartufa koji ne daju nikakvu dodanu vrijednost. Istarski sendvič s ombolom i sirom već je bio bolji, ponajprije zbog pokušaja dodavanja najpoznatijih istarskih namirnica u sendvič, ali krajnji rezultat nije nas previše oduševio. Kruh je bio korektan, meso također iako mrvicu suho, a sir i umak tek prolazni.

Slično je bilo i s Katsu piletinom. Lijepo je što Artegnana nudi makar nešto drukčiji jelovnik od ostalih istarskih restorana, ali katsu nije postigao bajan rezultat. Piletini je nedostajalo i sočnosti mesa i hrskvosti tijesta koji definiraju katsu stil. Umak i povrće koje smo dobili uz piletinu bili su dobri, kao i kruh s maslinovim uljem. Pomfrit je nažalost bio osrednji, ali je pohvalno što nije bio premastan i nije zaudarao po staroj fritezi, što se nerijetko događa u nešto većim kuhinjama i sistemima. Najbolji dio našeg posjeta Grožnjanu ipak je bio servis.

U Artegnani naime rade samo stranci, odnosno Nepalci, termin koji dosta liberalno koristimo. Naš servis bio je  vrlo simpatičan i radišan, pun volje da nauči što više naučili o hrvatskim običajima. Strani konobari u Artegnani naučili su i nešto hrvatskog, znaju svaku etiketu na vinskoj karti (vinska karta ima šest ili sedam etiketa što ne umanjuje pohvalu konobarima) i znaju kakvu Hrvati najčešće kavu piju. Uz to, čim je počela kiša počeli su micati stvari sa terase, a nama ponudili premještaj u salu restorana. Nepalski servis ovdje se pokazao kao jako dobar i željan unapređivanja svog bazičnog restoranskog znanja. Jedina mana servisa je što vino te toči pred gostima, ali o tome ne odlučuju konobari.  Ručak u Artegnani platili smo 60 eura zajedno s tri čaše Tomaževe malvazije. 

B&B ARTEGNANA

Ulica Vincenta od Kastva 2, Grožnjan

HRANA -3  VINO -3  SERVIS 4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.