Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEVRIJEDNOST ZA NOVAC Stara Oštarija u centru Buzeta prodaje običnu zelenu salatu za 9,5 eura

Inflacija u Hrvatskoj kako znamo još uvijek ne usporava željenom brzinom. Kao i uvijek u inflatornom razdoblju, pojedinci cijene napuhavaju bez ikakvog razloga. Jedan od takvih je i restoran Stara Oštarija u Buzetu. Smješten u samoj staroj jezgri Buzeta, ima oznaku tartufo vero koju  nema puno restorana u Istri, i simpatičnog vlasnika koji vodi servis.

Međutim, Stara Oštarija je i bezobrazno preskupa na nekim jelima. Jedan od primjera je neka vrsta degustacijskog jelovnika za dvije osobe, koji stoji 150 eura i sadrži četiri jela s tartufima. Tartufi moraju i znaju biti skupi, pogotovo ako su pravi, bijeli i u pravoj sezoni. No sada baš i nisu toliko skupi da Stara Oštarija naplaćuje jelo s njokima i crnim tartufima 27 eura. Ako smo prije nekoliko mjeseci u jednoj od najboljih istarskih konoba jeli fritaju s bijelim tartufima koja je koštala dvadesetak eura.

Priča o skupoći Stare Oštarije nažalost ovdje ne staje. Dok smo naručivali, rekli smo i da bismo htjeli običnu zelenu salatu, nismo previše obraćali pažnju na cijenu u jelovniku. Obične zelene salate dosad smo u istarskim konobama plaćali između 3 i 4 eura, što opet nije jeftino ali je korektno u odnosu na Staru Oštariju. Kad smo dobili račun, zelena salata stajala je točno devet i pol eura, što je možda najviša cijena koju smo platili za običnu lisnatu salatu. Usporedbe radi, jelo s tjesteninom i junetinom stoji pet eura više, što je više od nesrazmjernog.

Čak i malena plastična bočica vode kakvu restorani zaista ne bi trebali držati stoji blizu 4 eura. Na kraju smo tri jela, jednu salatu i dvije čaše vina platili 72 eura, što je možda najveći nesrazmjer dobivenog i plaćenog kojeg smo vidjeli u zadnje vrijeme. Primjeri ovako skoro grabežljivog ponašanja prema gostima trajno ugrožavaju istarsku gastronomsku scenu. Hrana u Staroj Oštariji ne opravdava takve cijene.

Štracada s junetinom bila je bez okusa i razvodnjenog umaka, pa ju ne bismo preporučili. Preskupi njoki s tartufima već su bili bolji, ponajprije zato što nisu imali previše vrhnja niti kreme od tartufa. Njoki su ostali čvrsti i ugodni, a tartuf je pravi, iako se ne riba pred gostima. Pašti i njokima također nisu trebali jako iritantni ukrasi od sušenog origana. Kruh i maslinovo ulje su dobri, dok je naš vrući kolač od biskvita, čokolade i karamele bio korektan, ali opasno presladak. Vinska karta sastoji se od izgleda tek dva ili tri buteljirana vina koja restoran radi u suradnji s jednom vinarijom. 

STARA OŠTARIJA

Ulica Petra Flega 5, Buzet 

HRANA -3  VINO 2  SERVIS +3  AMBIJENT -4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.