Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ERUPCIJA S ETNE Na večeri u zagrebačkom Balonu kušali smo niz vina velike sicilijanske kuće Cusumano, koja se poslije desetak godina vratila u Hrvatsku

Italija je vjerojatno svjetski rekorder po mnoštvu autohtonih sorti vinskog grožđa. Tako smo na nedavnoj večeri u lijepom vrtu zagrebačkog restorana Balon probali svježi, hrskavi Cusumano Lucido koji se vinificira od bijele sorte catarrato. Uz izvrsne inćune s ponzuom i đumbirom slijedio je Cusumano Shamaris napravljen od bijele sorte grillo.

Alta Mora Feudo di Mezzo jedno je od Cusumanovih vina s Etne. Alta Mora Feudo di Mezzo koji se dobiva od crne sorte nerello mascalese, odlično je pratio pečenu teletinu u demi glaceu s trešnjama. Klasični Cusumanov crni cuvee Noa, koji sadrži solidan postotak sorte nero d’avola, fino se složio uz sjajnu trganu janjetinu, serviranu s mladim mrkvicama i snažnim janjećim umakom s ružmarinom.

Tri dana kasnije probali smo još dva Cusumanova odlična vina. Alta Mora Etna Bianco proizveden je od carricantea, autohtone sorte s laserskom kiselinom koja može dati izvrsne pjenušce. Alta Mora Etna Bianco spada među ona prilično rijetka bijela vina koja imaju punu tijelo, a malo alkohola. Uistinu je užitak i privilegij piti vino sa samo 12,5 posto alkohola koje puni usta kao da ima 14 ili 15 posto.

Alta Mora Etna Bianco primjer je vina napravljenog od savršeno zrelog grožđa, koje izvrsno balansira visoku koncentraciju i chablisovsku svježinu. U ustima prvo dominira okus zrelog žutog voća i prezrelih, aromatičnih citrusa, dok je završetak vrlo dug, spektakularan i ekstremno mineralan.

Alta Mora Bianco od carricantea, savršeni je maneken za bijela vina s vulkana Etna. Alta Mora pokazuje zašto su vina s Etne omiljena među sommelierima i među potrošačima koji se bolje razumiju u vina. Alta Mora Bianco vino je za velike škampe, jastoge, kovače, škrpine, zubace, a možda se najbolje slaže s visokojodiranom morskom hranom poput ježinaca.

Zatim smo otvorili i butelju Sagane iz 2020. godine. Sagana je stopostotni Nero d’avola. Nero d’avola vjerojatno je najvažnija sicilijanska crna sorta. Danas se smatra da potječe iz područja grada Avole, ali se u 18. i 19. stoljeću uglavnom zvala calabrese, što upućuje na njeno moguće kalabrijsko porijeklo. Nero d’avola tipično je južnjačko grožđe, koje može nakupiti puno alkohola, ima ogromno tijelo s dobrim taninima. Nero d’avola može trajati desetljećima.

Sagana je, naravno, još mlada ali impozantna, prebogata, vrlo sočna a opet zamalo elegantna, s lagano mineralnom crtom na završetku. Sagana podsjeća na najbolje hrvatske plavce, ali je ipak nježnija od većine vina napravljenih od glavne dalmatinske sorte.

Cusumano je velika obiteljska vinarija utemeljena 2001. godine, s više od 500 hektara pod vinovim lozom na različitim dijelovima Sicilije. Pojedini Cusumanovi vinogradi rastu na 700 metara nadmorske visine. Cusumano je, uz Planetu, odigrao osobito važnu ulogu u međunarodnoj afirmaciji sicilijanskih bijelih vina.

Cusumano je prvi put došao u Hrvatsku 2008. godine. Uslijed posljedica Velike ekonomske krize Vivat je nekoliko godina kasnije prestao distribuirati Cusumanova vina, da bi ih ovog ljeta vratio u svoj portfolio. Cusumanova vina pružaju nam vrlo dobar pregled različitih stilova suvremene sicilijanske vinske scene i predstavljaju odličnu vrijednost za novac, i u višem rangu cijena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.