Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badel je sinoć u art’otelu predstavio svoj prvi pjenušac Epohu, koji ostavlja veoma dobar dojam

Badel 1862. vodeći je hrvatski proizvođač jakih pića ali i veliki vinar. Badelov Korlat uvjerljivo je najprodavaniji brend crnih buteljiranih vina u Hrvatskoj. Badel ima i vinograde u Daruvaru iz kojih stiže popularni i nagrađivani Sauvignon.

No Badel se dosad nije upuštao u komercijalnu proizvodnju pjenušavih vina. Sve do prije par godina, kad je Badelov glavni enolog Dubravko Ćuk pokrenuo projekt Epoha. Epoha je pjenušac proizveden klasičnom metodom, od 60 posto chardonnaya i 40 posto graševine iz daruvarskih vinograda. Epoha je odležavala dvije godine na kvascima, dosage iznosi 5 grama, a ukupni šećeri malo preko šest grama. Kiseline su blizu 7 grama. pH je u vrijeme berbe varirao između 3 i 3,1 što je gotovo optimalan pokazatelj za pjenušava vina.

Gospodin Ćuk, koji kaže da tijekom proizvodnje Epohe nije došlo do korekcije kiseline (što je dobro) sinoć je zagrebačkom restoranu Yezi održao sažetu ali vrlo preciznu prezentaciju  novog Badelova pjenušca. Epoha je vrlo dobar pjenušac s čvrstom strukturom i aromama zelenih jabuka, brioša i citrusa. U idućim bismo berbama željeli vidjeti nešto višu kiselinu, no Epoha predstavlja zaista prilično dojmljiv debi.

Epoha nije samo aperitiv: vrlo se fino složila sa sashimijem od brancina serviranima na daikonu. Poslije Epohe, koja će u maloprodaji koštati civiliziranih dvadesetak eura, u art’otelovom restoranu Yezi probali smo četiri Korlata. Korlate je predstavio enolog  Valentino Herceg, Ćukov najbliži suradnik. Syrah iz 2020. najbolje je crno vino koje smo sinoć pili, s kompleksnom aromatikom, intenzivnim okusom, naglašenom dubinom i svježinom i šampionskim potencijalom.

Yezijev chef Dino Knežević pokazao je da je suvereno svladao dobar dio gramatike azijskog fusiona. Pojedina jela, poput goveđih ražnjića na stolnom roštilju i gyoza s umakom od paste sušenih kozica zaista su iznimno ukusna. Epoha se u četvrtak navečer predstavila u velikom stilu. U poplavi svih mogućih hrvatskih “prosecca” lijepo je probati klasični pjenušac koji ne dolazi iz Bregovite Hrvatske, prirodne domovine domaćih pjenušavih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.