Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Babić Markus jedno je od onih vina koja snažno demonstriraju zašto babić spada među dvije ili tri najvažnije dalmatinske sorte

Renesansu babića pokrenuo je profesor Leo Gracin, čovjek koji je značajno utjecao na više generacija dalmatinskih enologa. Gracinova Suha Punta dugo je godina predstavljala benchmark za sve ozbiljnije proizvođače babića.

Zatim je Juraj Sladić u Testamentu pola svog portfolija posvetio babiću, od neobičnog ali vrlo pitkog pjenušca, preko laganog šarmantnog i šampionskog Dalmatian Doga, do premium i ultrapremium verzija babića iz drva. Otprilike istodobno na tržištu se pojavio Markus, prvo kao garažističko vino iz Zagreba, a lani kao najambiciozniji novi dalmatinski vinski pothvat.

Vina Markus, u vlasništvu kanadskog bračnog para Young, proizvodi dalmatinski enološki bračni par Jeličić. O babiću se svojedobno govorilo kao o dalmatinskom crnom pinotu, što je ipak netočno.

Babić je grožđe koje može dati vrlo gusta, moćna, ekstraktna i visokoalkoholna vina. Lasina, zapravo, može asocirati na pinot noir, dok babić, ako baš inzistiramo na internacionalnim usporedbama, svojim eteričnim, cvjetno voćnim aromama i snažnim tijelom možda može podsjetiti na cabernet franc. Markusov Babić iz 2019. godine podržava usporedbu s cabernet francom, i to cabernet francom iz St. Emiliona.

U bouquetu se osjete cvjetni, herbalni i začinski elementi na podlozi crnog i crvenog bobičastog voća, unutar blago zadimljenog okvira. Vino ima veliko tijelo s najmanje 14,5 posto alkohola, fino granulirane, gotovo nježne tanine i puno svježine karakteristične za babić.

Riječ je o jednom od najužitnijih odležanih babića koji je stvoren za ozbiljnu kuhinju, sa sastojcima poput jelena, goluba, janjećih kotleta i dugo odležanih steakova punih umamija. Ili za dobru tamnu čokoladu. Markusov Babić pokazuje zašto babić spada među tri najplemenitije dalmatinske crne sorte. 

Fetivi je, pak, veseli Markusov tribidrag (crljenak) koji s Babićem dijeli visoki alkohol, na rubu 15 posto. Fetivi je voćno, sočno, moćno i veselo crno vino s dugim aftertasteom punim čokolade i kave i s crvenim voćnim aromama, koje zamalo da podsjećaju na chianti classico. Fetivi je rustikalniji i jednostavniji od Babića i izvrsno se slaže s janjetinom na ražnju, biftecima i srednje dugo odležanim steakovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.