Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Theatriumova nova vinska karta ima čak 74 stranice, vjerojatno najviše u povijesti zagrebačkih restorana. A prepelica je čisto remek djelo

Novi meni i nova vinska karta zagrebačkog Theatriuma napravljeni su u bojama i rukopisu Damiena Hirsta i Marka Rothka, omiljenih umjetnika Filipa Horvata, Theatriumova chefa. No, još je zanimljiviji opseg Theatriumove nove vinske karte, koja ima čak 74 stranice.

Koliko nam je poznato, riječ je o najopsežnijoj vinskoj listi u povijesti zagrebačkog ugostiteljstva, koja se proteže od Dauvissata i Raveneaua, klasika iz Chablisa, preko vrlo mnogo njemačkih rizlinga i kalifornijskih vina, do najčuvenijih burgundskih crnih grand crua poput La Tâchea. La Tâche danas još nije bio dostupan. Novi Horvatov meni, koji će vrijediti idućih dvadesetak dana dok se sezone ne promijene, jednako je radikalan kao i vinska lista.

Među predjelima iskače grilani grašak s basom proizvedenom u restoranu. Minijaturna zrna slatkog graška dobila su zadimljenu slasnost koja se odlično slaže s kiselkastom kremastom basom. Tako zaista izgleda gurmansko sezonsko jelo krajem lipnja. Vongole s ježincem i dragoljubom primjer su distinktivnog ljetnog jela. Ova ocjena vjerojatno vrijedi i za jakovske kapice s belotom, breskvama i redukcijom rizlinga, koje nažalost nismo stigli probati. Ali smo zato probali prepelicu u njenom jusu s kremom od krumpira.

Prepelica je bila crveno ružičasta, zanosno sočna, s hrskavim batcima pohanim u lješnjacima i s fantastično koncentriranim jusom. Radi se o jednom je od tri najbolja glavna jela u povijesti Theatriuma. Ne znamo hoće li Theatrium dobiti Michelinovu zvjezdicu. Vidjet ćemo sutra ili preksutra. Ali, sigurni smo da Theatrium zaslužuje zvjezdicu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.