Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pelinova je jedan od najšarmantnijih novih biljnih likera na hrvatskom tržištu

Pelinkovac je najvruće, najtraženije i najvoljenije jako piće u Hrvatskoj unatrag najmanje dvije godine. Pelinkovac i drugi biljni likeri dominiraju tržištem jakih pića, kao što je to činio gin prije tri ili četiri godine. Stoga skoro svaki tržišno ambiciozniji destiler u Hrvatskoj u 2024. godini proizvodi pelinkovce i slične biljne likere; scena novih pelinkovaca upravo je nevjerojatno dinamična.

Dinamičnija čak i od scene pjenušaca u vinskoj industriji: neviđeno puno hrvatskih vinarija puni pjenušce, a još veći postotak destilerija proizvodi pelinkovce i slične biljne likere. Prije desetak dana hrvatski Stock promovirao je svoj biljni liker, koji se zove Pelinova. Pelinova je prije svega izvrsno brendiran proizvod, namijenjen ljetu, moru, suncu i provodima. Narančasta boja usklađena je s veselim, bezbrižnim ljetnim raspoloženjem, boca je atraktivna, etiketa moderna, vidljiva i elegantna. Pelinova je, dakle, perfektno zapakirano piće. Ali Stockova Pelinova, koja se u samo dva tjedna pojavila u neobično mnogo kafića i barova, nije tek primjer dobrog brendinga nego i primjer vrlo finog i originalnog biljnog likera.

Pelinova je prvi hrvatski biljni liker čija se aroma uz pelin bazira na bergamotu. Bergamot je veličanstveni citrus s talijanskog juga koji miriše toliko opojno i jedinstveno da se industrija parfema ne može zamisliti bez bergamota. Bergamot daje Pelinovi posve specifičnu crtu koja je distingvira od svih drugih pelinkovaca i sličnih biljnih likera.

Pelinova na okusu nije preslatka i vrlo je dobrabazu za koktele. Na promociji Pelinove na Rooftopu u Strojarskoj j ulici u Zagrebu probali smo koktel s Pelinovom i kavom. Bio je sasvim korektan, ali je još bolje funkcionirao s duplim espressom. Pelinova je, znači, podatna za čitav niz mikoloških interpretacija. Kod kuće smo je probali s visokooktanskim bourbonom Knob Creek, Šemberovim Roseom, puno leda, par kapi limete i listićima purpurnog bosiljka. Ovaj nas je amaterski koktel prilično razveselio. Uz malo stručnih, barmenskih  dodira, mogao bi se pokazati dosta komercijalan. Pelinova je primjer profesionalnog ulaska na tržište s veoma kvalitetnim proizvodom. Vrijeme bi moglo pokazati da se od Pelinove može učiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.