Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vatikan ne dopušta bezglutenske hostije. ‘Kruh bez glutena nije kruh i ne može se posvetiti’

“Hostije bez imalo glutena ne mogu se koristiti za Svetu pričest. Mogu se koristiti samo hostije s onoliko glutena koliko je dovoljno da se kruh ispeče, bez dodavanja nepoznatih sastojaka i bez primjene procedura koje denaturiraju kruh,” stoji u vatikanskoj okružnici upućenoj talijanskim crkvama. Tema su prava vjernika celijakičara, a okružnica je reakcija na bezglutenske hostije koje su se pojavile na tržištu.

Riječ je o hostijama napravljenima od vode i specijalnog pšeničnog škroba Cerestar koji oponaša teksturu brašna. Brend hostija je Divina, a Cerestar proizvodi američki industrijski div Cargill. Neki vjernici celijakičari suočavaju se s nezahvalnim izborom: pričestiti se ili trpjeti vrlo neugodne simptome konzumacije glutena. No, katolička Crkva je neumoljiva. Zapravo, i nema izbora. Hostija je dio sakramenta Svete pričesti, ona predstavlja Tijelo Kristovo i utjelovljuje mističnu pretvorbu (transupstancijaciju). Euharistija je srce crkvenog i vjerničkog života. Tako da je očekivano da se Crkva po tom pitanju čvrsto postavlja, na muku celijakičara. 

Vatikan je još 2017. biskupima uputio okružnicu Kongregacije za nauk vjere u kojoj stoji da je pšenica jedina žitarica dopuštena u proizvodnji hostija. U odjeljku posvećenom normama o euharistijskom pitanju piše: “kruh koji se koristi u slavlju svete euharistijske žrtve mora biti beskvasan, isključivo od pšenice (…). Onaj pripremljen s drugim materijalom pa makar bio i žitarica, ili onaj u koji je umiješan bilo koji drugi materijal osim pšenice u tolikoj količini da se prema uvriježenoj procjeni ne može nazvati pšeničnim kruhom, nije valjano sredstvo za slavlje svete žrtve i sakrament euharistije.” Ili kako je to talijanskim novinarima pojasnio jedan milanski svećenik: “Da bi se mogle posvetiti, hostije moraju sadržavati makar minimalnu količinu pšeničnog brašna, u spomen na Isusovu gestu s kruhom na Posljednjoj večeri. A to znači da nužno onda sadrže i gluten.”

Razlog zašto se za hostije koristi samo receptura za pšenični kruh je saznanje da se u Isusovo doba u Palestini kruh pekao samo od pšenice i ječma, druge žitarice nisu koristili. Stoga su se proizvođači bezglutenskih hostija dosjetili rješenju: hostijama od škroba dodali su laboratorijski precizno odmjerenu količinu glutena, za koju se smatra da je većina odraslih celijakičara ne može osjetiti. Takve hostije sadrže 200 ppm glutena. Riječ je o specifičnoj mjeri koja je bezdimenzionalna i upotrebljava se za izražavanje koncentracije u relativnim proporcijama, kao 1 prema milijun.

Nije jasno je li riječ samo o birokratskom zahvatu na deklaraciji kako bi se zadovoljili i Crkva i vjernici celijakičari, je li Crkva testirala pravi sastav takvih hostija ni koliko ih crkava zapravo koristi. Ali je još jedan detalj koji pokazuje koliko je kompleksno održavati crkveni život propisnim u današnje vrijeme.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.