Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

OD JUTRA DO SUTRA Gdje spavati, gdje jesti, gdje piti u Rovinju

Danas, na prvi dan ljeta, baš kao i svakog ljetnog petka kolone automobila kreću prema moru. Rovinj, istarski i nacionalni turistički šampion, već je prošlog vikenda bio pun stranih i domaćih turista. Rovinj spada u rijetke gradove na Jadranu u kojima vam ne bi trebalo biti dosadno.

Rovinj je, nažalost, ove godine unesrećen komunalnim radovima u centru: glavni gradski trg već je pola godine veliko, bučno gradilište, što je doista iritantno i  sigurno će smanjiti rovinjske turističke statistike. Pa ipak, u Rovinju se možete dobro provesti.

GDJE SPAVATI

1. Grand Park

grand-park-kupaonica

Grand Park najbolji je veliki hotel na Jadranu. Grand Park ozbiljno je luksuzan, s prvorazrednim servisom i nizom barova i restorana. Grand Park je vrlo skup, ali zapravo vrijedi taj novac. Soba je jutros na Booking.comu koštala 761 euro

2. Lone

lone

Lone nije vrhunski hotel i po mnogočemu ne zaslužuje pet zvjezdica. Ali je praktičan, može biti udoban i dobro izgleda.

3. The Melegran

melegran-soba-bijela (1)

Melegran je niz soba i apartmana u starom dijelu Rovinja. Melegran vas vodi u ambijent autentičnog Rovinja. Cijene nisu pretjerane, osoblje je vrlo ljubazno, sobe su uglavnom male ali su kupaonice bolje nego u mnogim hotelima s pet zvjezdica.

GDJE NA KAVU

1. Augusto Coffee

Augusta je ugodan, opušteni lokal posvećen specialty kavana, smješten u maloj uličici između Carrere (glavne ulice) i mora. Augusto je toliko popularan da se prošle zime otvorio i u Zagrebu.

2. Adriatic

adriatic7

Adriaticova terasa disfunkcionalna je zbog radova. No, u baru se možete skloniti od vrućine, piti vrlo dobru kavu ili prvu jutarnju čašu šampanjca, za sasvim pristojan novac.

3. Trevisol

S tri vrste specialty kava, dugim radnim vremenom i efektnom terasom Trevisol je novo nezaobilazno mjesto za kavu u Rovinju

GDJE NA SLADOLED

1. aROMA Gelato Experience

aROMA na Rivi i ove je godine glavna rovinjska adresa sa pravi gelato. aROMIN spektar okusa proširen je, među ostalim, kikirikijem i kokosom.

2. Ombra

Ombra u Starom gradu izgleda dobro i ozbiljno. Ombra nudi i sladolede od tamnih čokolada s oznakom geografskog porijekla, ali i autentične siclijanske granite koje su još nažalost rijetkost u Hrvatskoj. 

GDJE RUČATI

1. Rio

Rio na rivi neodoljivi je bistro s puno svježe morske hrane, nešto steakova i odličnim servisom. 

2. Kantinon

Kantinon, udaljen petnaestak metara od Rija, prostrana je konoba s velikim porcijama lokalnih morskih i mesnih jela. Srdele na savor i i zapečena hobotnica su izvrsne.

3. Konoba Jure

jure-skoljke

Jure u stambenom dijelu Rovinja kuha i peče odlične svježe ribe, atraktivne paste i velike komade mesa po prihvatljivim cijenama.

4. Puntulina

Puntulinina terasa jedno je od mjesta koja se moraju posjetiti već zbog ambijenta. Puntulina je veoma dobar riblji restoran, koji podjednako efektno funkcionira i za ručak i za večeru.

5. Viking, Lim

Viking u Limskom kanalu vrhunski je riblji restoran sa izvrsnom izborom školjki, rakova i divlje bijele ribe. Viking je nedavno proslavio 60. rođendan.

GDJE VEČERATI

1. Cap Aureo 

Cap Aureo chefa Jeffreya Velle restoran je spektakularne visoke moderne kuhinje. Cap Aureo dvaput je zaredom pobijedio u izboru Kulta Plave Kamenice za restoran godine.

2. Agli Amici

Agli Amici čuvene talijanske obitelji Scarello dobio je Michelinovu zvjezdicu mjesec ili dva poslije otvaranja. Ove sezone vrijedi dvije zvjezdice.

3. Monte

monte-hlap-salata

Monte je prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Monte gostima pruža klasično iskustvo lokalnog fine dininga u lijepom, romantičnom ambijentu.

4. Tekka

Rovinjska Tekka ove je godine postala najambiciozniji japanski restoran u Hrvatskoj. Srdačno preporučujemo dashi i gunkan s kavijarom.

GDJE PITI

1. La Moura

La Moura na šetnici prema katedrali ima gotovo enciklopedijsku listu žestokih pića, i miješa sasvim korektne koktele po šire prihvatljivim cijenama.

2. Trevisol

Trevisol je novi kafić (stari kafić s novim vlasnicima) ispod restorana Monte, gdje kavu pije Monteov sommelier Filip Savić. Trevisol ima vrlo dobru vinsku listu, toči šampanjac na čaše i radi do kasno u noć. 

3. Bar Grand parka

S vrlo  prostrane terase bara u Grand Parku pucaju spektakularni pogledi na Rovinj. Servis je ove godine efikasniji nego lani, a čaša šampanjca košta sedam ili osam eura manje nego u zagrebačkim hotelskim barovima.

4. Vino Vignetto (ako eventualno radi)

Vino Vignetti novi je vinski bar smješten u starom Rovinju, u jednom dvorištu u Grisiji. Vino Vignetto na društvenim mrežama izgleda ambiciozno i kompetentno. Međutim, pokušali smo ga dvaput posjetiti u doba radnog vremena, i oba je puta bio zatvoren.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.