Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nutella sladoled povučen s polica samo dva tjedna nakon lansiranja. Razlog je nevjerojatan

Po nalogu talijanskog Ministarstva zdravstva, jedan od potencijalno najvećih hitova godine, novi Nutella sladoled, povučen je s polica. Dogodilo se to samo dva tjedna nakon što je uz golemu pažnju svjetskih medija Ferrero lansirao Nutella sladoled u Italiji.

Nutella je jedan od najpopularnijih brendova hrane na svijetu. Na Forbesovoj listi, vlasnik Nutelle Giovanni Ferrero drugi je najbogatiji biznismen u svjetskoj prehrambenoj industriji. Otkad je on preuzeo kompaniju, Ferrero se uspješno širi i diversificira proizvodni portfolio, s impresivnim rezultatima prodaje. Lani im je promet smrznutih proizvoda rastao 35 posto. Sladoled Nutella izbacili su nakon što su uspješno testirali tržište sa sladolednim verzijama svojih drugih popularnih proizvoda, prije svega Ferrero Rochera i Raffaella. Odluka Ministarstva zdravstva dosta je veliki udarac novom Nutella sladoledu.

Tim više što su razlozi povlačenja birokratski. Kako pišu talijanski mediji, povučena je cijela jedna šarža Nutella Ice Cream Pota kako se sladoled službeno zove, zasad u jednoj regiji – Kampaniji, i jednom lancu supermarketa – Decò. Popis sastojaka i alergena na deklaraciji, naime nije ispisan na talijanskom. Nutella sladoled proizvodi se u Ferrerovu pogonu u Španjolskoj. Ferrero je prve sladolede proizvodio u suradnji s Unileverom, a kad se pokazalo da ima smisla ulaziti u tu kategoriju, za 100 milijuna eura kupili su španjolskog proizvođača sladoleda Ice Cream Factory Comaker (ICFC) i prebacili proizvodnju u njihove pogone kraj Valencije. Tako da je deklaracija na nesretnoj šarži Nutella sladoleda ostala na španjolskom, što znači da deklaracije nisu dovoljno jasne talijanskim kupcima, a po zakonu moraju biti jasne. U Italiji prodavati sladolede s deklaracijama na španjolskom, obrazlaže se u odluci Ministarstva, isto je kao da deklaracije ni nema. Pa zakon nalaže povlačenje. Nutella Ice Cream Pot lansiran je povodom 60. obljetnice kompanije Ferrero, napravljen je od lješnjaka kao i Nutella namaz, prekriven je slojem Nutelle i obogaćen hrskavim komadićima nougata. Prodaje se u kutijama od 470 mililitara, za oko 5 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.