Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SENZACIONALNO OTKRIĆE  U Andaluziji je pronađeno 2000 staro vino u tekućem stanju. Arheologe podsjeća na sherry

Tragovi vina starih tisuće godina već su više puta identificirani u arheološkim istraživanjima. Ali nikad dosad nije pronađeno antičko vino iz u izvornom, tekućem stanju. Sada je pronađeno, u pogrebnoj urni staroj oko 2000 godina u Andaluziji.

Grobnica je otkrivena prije pet godina, kad je jedna obitelj iz andaluzijskog grada Carmona naišla na nju iskapajući temelje za svoju novu kuću. Odmah su obavijestili lokalne arheologe, koji su utvrdili da je grobnica pravi raritet. Ukopana u stijene, nije bila opljačkana a bila je potopljena, što znači da su je zatekli u gotovo netaknutom stanju. Potapanju i pripisuju činjenicu da se vino u urni očuvano tako dugo.

“Pozdravljamo građansku svijest vlasnika kuće koji su odmah nazvali gradski arheološki odjel,” rekao je José Rafael Ruiz Arrebola, organski kemičar sa Sveučilišta u Córdobi koji je vodio analizu vina. Lokalni arheolozi brzo su shvatili da je grobnica krajnje neobična jer nije bila opljačkana. “Rimljani su bili ponosni čak i nakon smrti. Nad grobnicama su gradili pogrebne spomenike u obliku tornjeva kako bi ih ljudi mogli vidjeti. Htjeli su ostati u sjećanju.”

Grobnica u Carmoni ima osam grobnih niša, od kojih su u šest pronađene urne od vapnenca, pješčenjaka ili stakla i olova. Svaka urna sadržavala je kremirane ostatke kostiju jedne osobe, a dvije urne nose imena pokojnika: Hispanae i Senicio.

Iako je grobnica iz Carmone dospjela na naslovnice lani kad su istraživači objavili da su u jednoj od urni pronašli kristalnu bočicu s 2000 godina starim rimskim parfemom od pačulija, vino su otkrili tek nedavno, nakon analize urne u kojoj je bilo najviše tekućine.

Osim tekućine i kremiranih kostiju, u njoj je bio i zlatni prsten s likom Janusa koji je dodan naknadno, pokojnik ga nije nosio kad je bio kremiran. Arheolozi su isprva mislili da se urna napunila tekućinom zbog kondenzacije ili poplave u grobnici. No analiza je pokazala da je kiselost tekućine 7,5 pH što je slično vodi, i da sadrži kemijske elemente slične onima u vinu.  

“Tražili smo biomarkere, kemijske spojeve koji nedvosmisleno identificiraju određenu tvar”, rekao je jedan od arheologa, “U ovom smo slučaju tražili polifenole koji se nalaze isključivo u vinu i pronašli smo sedam vinskih polifenola. Usporedili smo te polifenole s onima iz vina iz ovog dijela Andaluzije i podudarali su se. Dakle, dobili smo potvrdu da je u urni vino. Sljedeće je trebalo utvrditi radi li se o bijelom ili crnom vinu.” Odsustvo siringinske kiseline koja nastaje razgradnjom pigmenta kožice grožđa u crvenim vinima, dovelo je do zaključka da je u urni bijelo vino, a tezu učvršćuju i lokalni rimski mozaici koji prikazuju ljude kako gaze bijelo grožđe.

Ruiz Arrebola, znanstvenik zadužen za identifikaciju vina iz urne, tvrdi da je ono vrlo slično sherryju iz Jereza, manzanilli iz Sanlucara i vinima iz apelacije Montilla-Moriles. Nada se da će tehnike koje su doradili i nadogradili na ovom istraživanju pomoći drugim stručnjacima u analizi arheoloških ostataka hrane i vina. Iako je vino sigurno za kušanje, nitko ga još nije kušao. Vjerojatno zato što je u njemu 2000 godina bio pepeo kremiranog Rimljanina. Bave se mišlju da ga nekako filtriraju i ipak kušaju s nekim sommelierom.

Prije andaluzijskog otkrića objavljenog u Journal of Archaeological Science: Reports, najstarije poznato vino u tekućem stanju bila je boca vina iz Speyera. Boca je iskopana iz rimske grobnice u blizini njemačkog grada Speyera 1867. i datirana oko 325. godine nove ere. Vinska zemlja poput Španjolske ne može dobiti boju potvrdu dubine svoje vinske tradicije od otkrića kakvo je 2000 staro vino iz Andaluzije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.