Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjska Tekka priprema najraskošniji gunkan i najaromatičniji dashi u Hrvatskoj

Rovinjski japanski restoran Tekka značajno se razlikuje od zagrebačke Tekke. Rovinjska Tekka u hotelu Lone, ima mnogo kraći meni od zagrebačke, s nešto lokalnih sastojaka poput tartufa , šparoga i vrganja. Deserti su djelomično sezonski, pa se na aktualnom meniju nalaze i jagode. Zagrebačkoj i rovinjskoj Tekki zajednički je prvorazredan sushi i jednako vrhunski sashimi.

U nedjelju navečer u lijepom i mirisnom Tekkinom vrtu jeli smo izvrstan nigiri s masnom tunom i hamachijem: riža je bila topla baš kako treba, a tuna se topila u ustima. Nigiri s jeguljom također je bio sjajan. No, briljirali su gunkani. Gunkan s tartarom od A5 wagyua jedan je od najmaštovitijih sushija u Hrvatskoj. A gunkan prepun kavijara najraskošniji je i najintenzivniji sushi koji smo probali u Hrvatskoj.

S obzirom na zaista mnogo kavijara, 13 eura za ovaj luksuzni gunkan predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac. Nigiri s wagyuom i gunkan s tartarom od wagyua također koštaju 13 eura, dok je nigiri s gusjom jetrom nekoliko eura jeftiniji. Nigiri su dolazili na stol u sljedovima, kao u veoma ozbiljnim japanskim restoranima u inozemstvu. Druga zvijezda večeri bio je dashi, prepun dubokog umamija kombua i visokih tonova lemongrassa; ovako ozbiljnu interpretaciju japanske klasične kuhinje još nismo susreli u Hrvatskoj. Predjelo od celera s kremom od vrganja, tartufima, daikonom i shiitake gljivama također je sjajno.

Slavonski chef Saša Pribičević, koji je utemeljio lošinjski Matsunoki, u velikoj je formi. Nismo, međutim, sigurni u neke njegove procjene kad je riječ o alicinu, onom agresivnom, neugodnom sumpornom spoju iz češnjaka. Primjerice, u tarteletteu s ikrom lososa, koji još nije na meniju, češnjak je pojeo ikru. Japanska je kuhinja kristalno čista u aromatskim profilima i nisu joj potrebne takve intervencije. I neka druga mala jela bila bi uspjelija s manje mladog luka i alicina. No, to su greške koje je lako korigirati. Općenito govoreći, rovinjska Tekka izvrstan je restoran s nekoliko odličnih jela, s bogatom i pametnom vinskom listom i osvježavajuće profesionalnim servisom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.