Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Markusova Maraština Pomalo jedno je od najuzbudljivijih dalmatinskih ljetnih vina iz lanjske berbe

“Mislim da smo s Maraštinom otkrili sasvim novi potencijal bijelih vina u Dalmaciji,” rekao nam je danas Markusov enolog Slaven Jeličić. Splitski Markus najvažniji veliki vinski projekt u Dalmaciji poslije osnivanja Stine prije petnaestak godina i pokretanja Testamenta prije šest ili sedam godina.

Bračni par Ivona i Slaven Jeličić rade za Roberta Younga, kanadskog financijaša s Kajmanskih otoka koji se sa suprugom i sinom prije par godina preselio u Split i kupio dosta hektara zemlje na Šolti, gdje Jeličići uz pomoć talijanskih vitikulturista sade nove vinograde, i to isključivo autohtonim ili dugo adaptiranim lokalnim sortama. Dok nove loze ne narastu, gospodin Jeličić, Dalmatinac koji je izgradio nacionalni renome u kutjevačkoj Vinariji Galić, kupuje grožđe iz sjeverne Dalmacije, s Korčule i s Dingača.

Ovih smo dana kušali skoro cijeli aktualni Markusov portfolio. Danas izvještavamo o Roseu i bijelim vinima, a idući tjedan o crnim vinima. Markusov Rose lani je, u debitantskoj sezoni, zasluženo stekao status najpoželjnijeg dalmatinskog ružičastog vina ne računajući superteškaše s Pelješca. No, Frano Miloš i Ernest Tolj na Pelješcu proizvode rose od plavca malog, što je sasvim drukčija kategorija vina od uobičajenih dalmatinskih rosea.

Markusov novi Rose sadrži  65 posto syraha i 35 posto grenachea iz ekoloških vinograda kraj Nadina u zadarskom zaleđu. Riječ je o jačoj varijanti provansalskog rosea, s vrlo intenzivnim aromama jagoda, malina i trešanja i s primjesama mirisa i okusa dinje i lubenice. Vino je vrlo sočno, elegantno, lakopitko, ali dovoljno čvrsto da bi se moglo točiti uz roštilj, pizzu, carpaccio ili tartar od tune. Markusov Rose ima netipično dug, intenzivno voćni završetak i jako puno svježine. S obzirom na precizno pogođenu kombinaciju unutarnje kvalitete i komercijalnosti, vjerojatno će se prodati do 1. ili 15. rujna. 

Maraština Pomalo iz 2023. godine apsolutni je spektakl. U redu, oko maraštine nikad nismo posve objektivni jer obožavamo tu sortu. Uvjereni smo da je Milošev rukatac (sinonim za maraštinu) Stalagmit jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina uopće. Mislimo da je Bora svojom Maraštinom preporodila zadarsko vinarstvo. Mislimo da Ante Sladić proizvodi veoma dobre maraštine. No, Markusova Maraština Pomalo iz 2023, vinificirana od 91 posto maraštine iz Nadina i 9 posto grka, zaista je posve originalna i može poslužiti kao obrazac za buduće dalmatinske maraštine.

Ona je intenzivno slasna, prepuna zrelog voća, puna u ustima, gotovo ekstraktna, a sve je to postigla na samo 12,5 posto alkohola koji ovom izvanrednom vinu osigurava zamalo hrskavu svježinu. Markusova Maraština primjer je ozbiljnih dalmatinskih gastronomskih vina koja se, međutim, piju veoma lako i brzo. Maraština nije dalmatinska sorta: ustvari se radi o jednoj od talijanskih bijelih malvazija. No, maraština se toliko dugo uzgaja u cijeloj Dalmaciji da je možemo smatrati lokalnom sortom sa zaista golemim identitetskim potencijalom.

Od dva Markusova pošipa iz 2022. više nam se sviđa O tom potom, još naglašeno svjež, prepun aroma citrusa i zrelog tropskog voća, s finim slasnim završetkom koji tjera na drugu čašu, osobito uz oboritu bijelu ribu.

Chardonnay Serendipity iz 2022. godine školovan 8 mjeseci u francuskom hrastu, spada u novu generaciju hrvatskih chardonnaya koji prilično precizno prate tipični burgundski stil vinifikacije jedne od najvažnijih globalnih bijelih sorti vinskog grožđa.

Vino je elegantno, s diskretnim drvom, kremasto limunastim okusom, kremoznom teksturom i klasičnim citrusno začinskim nosom, u kojem se još mogu pronaći elementi jabuka i livadnog cvijeća. S obzirom na teži manjak dobrih chardonnaya na hrvatskom tržištu, Serendipity bi se morao lako prodati. Markus je očigledno vrlo ozbiljan projekt, koji već u drugoj godini postojanja djeluje autoritativno i atraktivno. A najbolje tek slijedi, kad počne dozrijevati grožđe iz Markusovih vinograda na Šolti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.