Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vela Vrata u Buzetu kuhaju veoma korektno i imaju fantastičan ambijent, ali jelovnik je nefokusiran 

Stara jezgra Buzeta jedno je od najšarmantnijih mjesta u Istri. Uske uličice s nekoliko terasa lokalnih kafića koji gledaju na prekrasno zelenilo, privlače i opuštaju, posebno ako cijeli dan provodite u većem gradu. U nizu terasa nalazi se i hotel Vela Vrata s istoimenim restoranom.

Hotel Vela Vrata čini jedna cijela zgrada čije sobe gledaju na okolne šume, dok je restoran smješten u prizemlju s atraktivnom terasom. Restoran nudi nekoliko klasičnih istarskih jela, i par pokušaja u višem žanru, s malo kompliciranijim jelima koja zahtijevaju dobre tehnike. Nismo bili raspoloženi za pjenice i kremice, pa smo naručili nekoliko jednostavnih i užitnih jela koja su se pokazala vrlo dobrima.

Daskica istarskih suhomesnatih proizvoda poput kobasica, pancete i pršuta bila je sasvim zadovoljavajuća. Posebno je dobra bila kobasica, dok su hotelska konfekcijska peciva koja smo dobili uz daskicu bila topla, iako mrvicu plastična. Dva glavna jela koja smo naručili bila su iznad očekivanja. Njoki s boškarinom i odležanim sirom možda su i najbolja interpretacija ovog esencijalnog istarskog jela koje smo probali u zadnjih par tjedana, iz nekoliko razloga.

Njoki su sačuvali čvrstu teksturu odnosno nisu bili prekuhani, što je najčešća greška jednostavnih konoba. Boškarinovo meso bilo je ukusno, omjer njoka i umaka bio je dobar. Boškarinu je možda nedostajalo malo više dubine i čistoće u okusu, ali i ovako je to bilo sasvim dobro jelo koje se može preporučiti. Odležani sir dao je finu kompleksnost jelu.

Burger s teletinom je također dobar, iako ne i bez mana. Brioš pecivo je vrlo dobro, hrskavo i mekano a ne preslatko. Teletina, zanimljiv izbor za burger, ovdje je dosta dobro funkcionirala. Pecivu je ipak nedostajao neki dodatni sastojak koji bi ga podigao na višu razinu, slanina, hrskavi ili karamelizirani luk bi ga upotpunili, kao i primjerice prethodno spomenuti odležani sir. Uz burger se dobije vrlo dobra coleslaw salata koja je možda trebala poslužiti kao umak ili komponenta za sočniji burger. Krumpirići su tek prolazni.

Iako smo u Velim Vratima odabrali prilično jednostavna jela, može se reći da njihova kuhinja ima osnovna znanja  i može kuhati ukusno i dobro. U ponudi su još i skupi biftek s crnim tartufima, košta 41 euro, kao i brancin. Vela Vrata bi se možda ipak trebala orijentirati na rustikalna istarska jela s dobrim  tehnikama, kakvih restorani u okolici jednostavno nemaju. Servis je ugodan i profesionalan, dok je vinska karta solidna, s nekoliko istarskih najpoznatijih proizvođača poput Claija i Roxanicha. Tri jela i dva piva platili smo 59 eura. 

VELA VRATA

Šetalište Vladimira Gortana 7, Buzet

HRANA +3  VINA 3  SERVIS +3  AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.