Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef rovinjskog Ria Radomir Oreščanin u zoru je upecao par malih fratara, koje nam je u podne ispekao za ručak

Rio na rivi najsimpatičniji je bistro u Rovinju. Rio je postao poznat po jednostavnom, svježem comfort foodu i po legendarnom voditelju Davideu Kmetu, svojedobno najboljem hrvatskom konobaru. Gospodin Kmet iz zdravstvenih se razloga morao povući iz ugostiteljstva pa sad vozi taksi, a hrana u Riju postala je malo kompleksnija, ali je i dalje veoma komunikativna i nadasve svježa.

Sadašnji Riov voditelj Davor Antolović odmah nas je, čim smo malo iza podneva sjeli na ručak, upozorio da je danas kuhinja dobila nešto posebno. “Naš chef Radomir Oreščanin Sale strastveni je ribolovac, pa je jutros išao pecati. Uz par većih riba ulovio je i ove  male baraje.”

Kad smo vidjeli lijepe male fratre koji su se još sjajili od mora, nismo ni sekundu razmišljali što ćemo ručati. Zaista je neobičan gastronomskli luksuz uživati u ribi koja je samo šest ili sedam sati prije vašeg ručka još plivala. Fratri (baraji) bili su neviđeno slasni, gotovo slano slatki.

Okus i tekstura tako svježe ribe neusporedivi su s 95 posto riba koje inače jedemo. A morskim se ribama hranimo gotovo svakodnevno. Uz ribu smo dobili izvrstan krumpir sa slatkim prženim povrćem. Prije ovog malog ribljeg spektakla pojeli smo nekoliko kamenica i vrlo fini tartar od tune na osvježavajućoj podlozi od zelenog celera i korijandera. Odličan lagani ručak u Riju zaokružio je svjež ali bogat Radovanov Sauvignon.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.