Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŽIVJELA PLEŠIVICA Kušanje svih Erdorovih vina pokazuje da je Erdoro postao iznimno značajan protagonist regionalne i nacionalne vinske scene

Danijel Šarušić, glavni operativac vinarije Podrum Mladina, prošle je srijede stigao u ManO2 ravno iz vinograda. Ova je vinogradarska godina po biblijskoj količini kiše jednako teška kao lanjska, pa gospodin Šarušić, mladi menadžer s puno znanja o vinu, koristi svaki bar donekle suhi dan da bi ugazio u blato plešivičkih vinograda i branio loze od bolesti i drugih posljedica pretjerane vlage.

Danijel Šarušić

Šarušićev svekar Žara Malić, vlasnik Pago Croatie, tvrtke koja je pokrenula brend Erdoro, dojurio je s jednog od milijun sastanaka par minuta iza jedan. Manov sommelier Marko Rundek već je bio posložio dvanaestak butelja koje je Erdoro dosad pustio na tržište, dok je chef Hrvoje Kroflin u kuhinji pripremao niz manjih, pažljivo osmišljenih jela koja su se fino slagala s Erdorovim vinima. Kroflin koristi sve više kavijara, što veseli. Erdoro je nastao u početku pandemije, kad je Pago Croatia od Fortenove kupio plešivički Podrum Mladina.

Erdoro je tako postao najveći vinogradar i vinar na Plešivici. Da postane i jedan od nekoliko najboljih, pomogli su Eric Moro i Milan Budinski. Eric Moro glasoviti je bordoški profesor vinogradarstva, koji konzultira tridesetak uglednih svjetskih vinarija uključujući tri hrvatske: uz Erdoro to su Saints Hills i Royal Hill. Enolog Milan Budinski naprosto je Milan Budinski: hodajuće jamstvo za kvalitetu i uspjeh. Degustaciju svih dosad buteljiranih Erdoro vina počeli smo pjenušcem Terra Falconis, koji svakim novim kušanjem pokazuje više elegancije i kremoznosti, a svejedno zadržava pozitivno agresivni karakter i čvrstu, prošampanjsku strukturu.

Terra Falconis u svojoj debitantskoj ediciji bitno pridonosi imidžu Plešivice kao hrvatske Champagne ili Franciacorte. Zatim smo probali više Sauvignona. Tehnički gledajući, Erdoro Sauvignon iz 2022. vjerojatno bi dobio najviše bodova: zeleno bazgasta aromatičnost tog odličnog vina podcrtana je naglašeno zrelim voćem i širokom teksturom, koja stvara efektan kontrast s jakim kiselinama. Nama se, međutim, najviše svidio Sauvignon iz 2021. naprosto zato što nije izgubio ni miligram svježine. Kad se jednostavni sauvignon blanc iz inoxa poslije tri godine doima posve svjež, to najtočnije govori o njegovoj unutarnjoj kvaliteti. Sauvignon iz 2023. hrskav je, razigran i šarmantan, prepun aroma ogrozda i svježe pokošene trave. Classy je Erdorov sauvignon s crnom etiketom, odležan u drvu. 

Berba 2021. puna je zrelog voća, na elegantnoj, privlačnoj strukturi, koja govori o precizno doziranoj mikrooksigenaciji. Berba 2022. još treba vremena, ali bi mogla jako dugo trajati. Sivi pinot iz 2021. moćno je, uljasto, visokoalkoholno vino koje namjerno asocira na vrlo ozbiljni alzaški pinot gris. Blend One, mješavina bijelih sorti uključujući rizling i traminac, autorsko je Erdorovo vino veoma popularno u restoranima i barovima. Blend One istodobno je naglašeno aromatičan, svjež i teksturalno ugodan: prva čaša naručuje drugu.

Crni pinot s vremenom bi mogao postati najvažnije Erdoro vino. Hrvatska vinska industrija proizvodi jako, baš jako malo dobrih crnih pinota. Erdorov Crni pinot iz 2021. još je naglašeno mlad. No, za godinu, dvije ili tri mogao bi postati jedan od najboljih hrvatskih crnih pinota do danas.

Ovo vino respektabilnog potencijala, o kojem su nam s entuzijazmom pričali neki od najuglednijih hrvatskih chefova poput Filipa Horvata, vrlo se dobro složilo sa sočnim i raskošnim short ribs chefa Kroflina. Degustacija u Manu2 pokazala je dvije bitne činjenice. Prvo, Erdoro se u samo tri godine uvrstio u uži vrh hrvatske vinske scene. Drugo, i Erdoro dokazuje da Plešivica spada među najuzbudljivija hrvatska vinogorja. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.