Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Poslije četiri godine izašla je nova Zelena Grimalda, elitni sauvignon blanc Ivice Matoševića

Grimalda je vinograd u unutrašnjosti Istre blizu Cerovlja, koji je Ivica Matošević počeo saditi prije više od dvadeset godina. Grimalda je sva o terroiru. Njeno tlo sadrži “istarsku opoku”, sivoplavo kamenje koje se mrvi u ruci. Opoka je najdragocjenija podloga u slovenskim Brdima, po kojoj je Marjan Simčič nazvao svoju elitnu liniju vina.

Budući da je Ivica Matošević Grimaldu zamislio kao ultimativno terroirsko vino, ovaj začetnik moderne istarske i hrvatske vinske industrije sve do 2020. godine nije punio monosortne Grimalde, nego samo bijeli i crni cuvee. Međutim, u berbi 2018. Grimalda je dala upravo nevjerojatni sauvignon blanc s više od 14 posto alkohola, dobrim kiselinama i intenzivnim okusom zrelog, sočnog, slasnog voća. I tako je u proljeće 2020. poslije odležavanja u drvu buteljirana prva monosortna Zelena Grimalda, doduše s alkoholom nešto blažim od originalnih uzoraka. Zelena je Grimalda odmah postala kultno vino, koje su sommelieri ponosno točili znatiželjnijim gostima. A sada se, četiri godine poslije prve Zelene Grimalde, pojavila nova Zelena Grimalda iz berbe 2023.

Nova Zelena Grimalda stilski je sasvim drukčija od svoje prethodnice, ali je jednako impresivna. Nova Zelena Grimalda nije vidjela drvo i ima bitno manje tijelo od sauvignona iz 2018. Radi se o elegantnom, teksturalno dramatičnom, rasplesanom vinu čije se arome neobičnom lakoćom pretvaraju u okuse. Zelena Grimalda iz 2023. miriše na svježe pokošenu travu, šparoge, zelene paprike, zrele citruse i sol. Gotovo da sadrži nijanse famoznog mokrog kamena, uobičajenog deskriptora za bolje chablise. A u ustima je puna zrelih agruma uokvirenih zelenim, svježim elementima, dok dugi završetak obiluje mineralnošću i ugodnom slanošću. Zelena Grimalda jedno je od najuzbudljivijih vina koja je Ivica Matošević dosad buteljirao. Ovaj elitni i ekspresivni sauvignon sjajno se pije uz kamenice, rižoto, divlje i vrtne šparoge, mladi grašak, sirovu bijelu ribu, ježince, trilje na sve načine i mlade kozje sireve.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.