Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Milan Budinski jučer je u Plavom podrumu predstavio vertikalu Oma. Sve su tri malvazije impresivne

“Ne znam je li ikad ijedan hrvatski vinar napravio tri tako dobra bijela vina u tri uzastopne berbe,” komentirao je jučer jedan od sudionika prezentacije vertikale Oma, vina koje je u samo tri godine redefiniralo malvaziju. Omo je životni projekt Milana Budinskog, enologa koji je 2010. godine stigao u Istru, da bi iduće desetljeće vodio Agrolagunin vinski a neko vrijeme i maslinarski sektor.

Budinski je otišao iz Lagune prije četiri godine. Danas radi kao konzultant za više uspješnih hrvatskih vinarija i proizvodi Omo. Omo dolazi iz zapadne Istre, s jedne od podvrsta bijele zemlje. Grožđe za Omo zasad se bere u Veraldinim vinogradima; Budinski svoj konzultantski posao u Veraldi naplaćuje u grožđu. No, najrenomiraniji hrvatski enolog kupio je četiri hektara vinograda na lokaciji par stotina metara udaljenoj od sadašnjih položaja za Omo, tako da će relativno brzo početi buteljirati vina s vlastite zemlje.

“Kad sam pokretao projekt Omo, želio sam da vina budu impresivna,” rekao je gospodin Budinski na početku svoje prezentacije, koja je sadržavala niz važnih tehničkih detalja o vinogradarstvu i podrumarstvu. I vina doista jesu impresivna, kao i drastično različita. 

Milan Budinski i Daniela Kramarić

Gosti u Plavom podrumu imali su pred sobom tri čaše s tri dosadašnje berbe malvazije Omo. Dva najistaknutija zajednička elementa sve tri malvazije jesu visoki alkoholi i posve ista, kristalno čista zlatna boja sa zelenkastim odbljeskom. Vino iz 2020. ne izgleda nimalo starije od vina iz 2022. koje je nedavno izašlo na tržište. Visoki alkoholi, oko 14 posto i više, prirodna su posljedica potrage Milana Budinskog za optimalno zrelim grožđem.

Berbe 2020. i 2021. široke su, mišićave, sočne, s puno elemenata zrelog ljetnog žutog voća. Budinski, uostalom, kaže kako ga malvazija asocira na viognier, sortu koja u sjevernoronskoj apelaciji Condrieu daje plemenita, zlatna vina puna bresaka i marelica. Berba 2022. ima pak užu, oštriju, savršeno vertikalnu strukturu i vibrantnu teksturu koja doslovno pleše po jeziku.

Zadržavajući terroirski i sortni značaj, Omo iz 2022. strukturalno i teksturalno podsjeća na velike Opoke Marjana Simčiča, što je maksimalni kompliment kojeg se možemo sjetiti. Pretpostavljamo da ovo briljantno vino, koje već  sad u svom kompleksnom bouquetu sadrži elemente petroleja, može trajati još petnaestak godina.

Uz tri malvazije Omo kušali smo mozaik od usoljenih brancina na kremi od badema, rezance sipe s coulisom od dinje, izvrsni file pagara osmokilaša i škampe s gradela. Sva su jela pokazala da je Omo gastronomski univerzalan.

No, najvažnije je što je Omo afirmirao novi stil malvazije, koji ujedinjuje svježinu mladih malvazija i zrelost i moć odležanih malvazija. Poslije malvazije Omo prešli smo na refošk Omo, koji je ogroman, raskošan, veoma zreo i definitivno premlad. Čini nam se da berba 2021. ima najviše potencijala da preraste u klasično, internacionalno vrijedno crno vino. Milan Budinski je s Omom pokrenuo jedan od najkonzekventnijih, najradikalnijih i najuspješnijih vinskih pothvata u Hrvatskoj. A Omo je tek na početku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.