Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U petak i subotu u Ljubuškom i drugim mjestima Hercegovine i Zagore održava se novo izdanje Trnjak Festa

Trnjak je potencijalna senzacija dalmatinskih i hercegovačkih vinograda. Trnjak je crna sorta, koja daje gusta, bogata, katkad vrlo moćna, visokoalkoholna a katkad elegantna vina: vinogradar i vinar definiraju stil, a terroiri definiraju jedinstveni aromatski sklop i strukturu trnjka.

Trnjak je sorta koja zasluženo postaje sve popularnija. Stoga je logično da je trnjak dobio svoj festival. Prvi Trnjak Fest organiziran je lani s 24 izlagača. Ovog se vikenda,  petak i subotu 21. i 22. lipnja, u Ljubuškom i na različitim lokacijama u Hercegovini i Zagori održava drugo izdanje Trnjak Festa, na kojem sudjeluje 26 vinarija iz Zapadne Hercegovine i Dalmatinske Zagore kao i desetak proizvođača hrane.

U petak 21. lipnja predstavnici medija obići će niz vinarija u Hercegovini i Zagori fokusiranih na trnjak. Ručak je organiziran u mostarskom restoranu Romanca, a večera u Tri sunca u imotskom. Uz degustacijski meni u Tri sunca posluživat će se wine paring isključivo od trnjkovih vina. U subotu 22. lipnja od 14 do 16 sati u Kulturnom centru u Ljubuškom održat će se stručna tribina o trnjku na kojoj će govoriti dr. Edi Maletić, Milan Budinski, Željko Andabaka, Marijo Leko i Marina Vranješ. Vinski edukator Daniel Čečavac, koji je trnjak uključio u svoj kultni cuvee Jeka, od 17 do 18 sati u Gradskoj galeriji vodit će radionicu pod naslovom Trnjak u kupažama.

U 19 sati u lijepom Gradskom parku u Ljubuškom počinje javni dio Trnjak Festa. Posjetitelji Gradskog parka moći će probati sva najvažnija vina vinificirana od grožđa koje je upravo počelo doživljavati svojevrsnu renesansu. Trnjak Fest u Ljubuškom iznimno je značajna manifestacija, sa strateškom ulogom u predstavljanju sorte koja bi u idućih pola stoljeća mogla obilježiti modernu vinsku industriju Zapadne Hercegovine i Dalmatinske Zagore. Uostalom, pojedina vina proizvedena od trnjka poput Gašparovih, Škegrinih i Nuićevih, već su postigla relevantnu međunarodnu vrijednost.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.