Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Haiku obitelji Šoškić s oznakom 5 vjerojatno je najkompleksniji dosad

Šoškići s Plešivice prije nekoliko su godina izazvali senzaciju na hrvatskoj vinskoj sceni. Siniša Šoškić i njegovi sinovi dotad su bili poznati po proizvodnji otvorenih vina. Onda su, odjednom, 2022. godine osvojili Decanterovu platinastu medalju i 97 bodova za macerat Haiku 2. Bila je to tek druga platinasta Decanterova medalja za hrvatske oranže poslije Cattunarove malvazije Nonno iz 2015. godine i prva za Plešivicu.

Haiku 2 i danas je izvrsno vino. Slijedio je Haiku 4 proizveden od manzonija i rajnskog rizlinga, a ovoga su proljeća Šoškići predstavili Haiku 5. Brojevi uz ime označavaju broj sorti u cuveeu. Haiku 5, proizveden od grožđa s položaja Gorička, maceriran je 30 dana, da bi zatim odležavao 12 mjeseci u francuskim hrastovim bačvama od 500 litara.

Vino ima umjerenih 12,5 posto alkohola, naglašene kiseline, čvrstu strukturu s blagim glatkim taninima, uljastu teksturu i dug završetak. No, novi Haiku najviše plijeni bouquetom. Haiku 5 ima neobično kompleksni bouquet koji sadrži note agruma i zrelih marelica, bijelog suhog cvijeća, meda i ušećerenih oraha kao i mediteranskih začina poput suhe majčine dušice, ali i egzotičnih začina poput kardamoma. Riječ je o najkompleksnijem Haikuu do danas, koji ima vrlo dugi potencijal odležavanja.

Siniša Šoškić i sinovi

Haiku 5 vino je za kreativnu, modernu, rubnu kuhinju: napamet nam padaju jela Tvrtka Šakote, Jeffreya Velle ili Marine Gaši, kao i Marka Turkovića. Nadalje, Haiku 5 perfektan je za japanski fusion poput famoznog black coda, kao i za wagyu i bilo što s autentičnog teppanyakija. Rijetko smo kad probali toliko originalno, a opet elegantno hrvatsko vino.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.