Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Oštariji Osojnak u Pobrima iznad Opatije u ponedjeljak nije bilo pola menija, ali pojeli smo jedne od najboljih ćevapa na Kvarneru

Oštarija Osojnak je na prvi pogled zaista šarmantna. Otvorena je još 1974. godine, a od ožujka ove godine od osnivača su je preuzeli novi mladi vlasnici. Promjena zapravo i nema puno, osvježen je primjerice Instagram profil restorana, a orijentacija restorana je ista – fokus na roštilj.

Vrijeme je bilo teško i sunce se cijeli dan borilo s kišom pa je vani bilo izrazito sparno kad smo došli pred restoran. No, ambijent nas je spasio od teške sparine. Vrlo je privlačan, šarmantno mediteranski uređen, lijepa zelena terasa s tridesetak stolova pruža intimu i privatnost. Gotovo skrivena lokacija restorana odlična je za vruće ljetne mjesece. Jelovnik sadrži nekoliko klasičnih predjela iz klasičnih konoba poput pršuta, kobasica, sira i tartar bifteka.

Naglasak jelovnika je na grilu; ćevapi, pljeskavice, debrecinke, batak i zabatak. U ponudi su i odojak i janjetina s ražnja. Budući da smo čuli kako se u Osojnaku uglavnom jede sve s roštilja, odlučili smo  preskočiti predjela, ali htjeli smo i nešto osim ćevapa koje smo na kraju naručili. Zainteresirale su nas teleća koljenica i otkošteni batak i zabatak, kao i carska bajadera. Nažalost, ničega od navedenog u nije bilo pa smo naručili gurmansku pljeskavicu ’Osojnak’ i naravno juneće ćevape uz domaći krumpir i lepinju kao prilog. Ćevapi su zaslužili ući u naš serijal Potraga za najboljim kvarnerskim ćevapima.

Ćevapi u Osojnaku su izrazito rahli, meki i ukusni, a nisu premasni. Rekli su nam da ih peku na drveni ugljen, koji je ćevapima dao lagani miris dima ali ne preizražen. Osojnak smjesu za ćevape nabavlja od svoga mesara, prilagođenu njihovoj recepturi. Za razliku od fantastičnih ćevapa, gurmanska pljeskavica nije nas oduševila. Bila je gumasta, s jako izraženim mirisom i okusom dima, rastopljeni kajmak na pljeskavici velikim je dijelom preuzeo okus jer je preintenzivan za ovu svrhu. Domaći pomfrit naručili smo skeptično, previše puta dosad krumpir u jelovniku predstavljen kao domai bio je zapravo smrznuti generički kupovni krumpir, ali Oštarija Osojnak nas je potpuno razuvjerila.

Dobili smo jedan od najboljih domaćih krumpira koje smo u zadnje vrijeme jeli u gostionicama.   Lepinja je također bila jedna od boljih, meka i sočna a nimalo masna. Ispričavajući se što nemaju pola jelovnika, u Osojnaku su nas počastili s desertima. Tiramisuom s jagodama i palačinkama. Tiramisu i palačinke bili su vrlo dobri, tiramisu osvježavajuć a palačinke meke, prozračne i ukusne. Oštariju Osojnak posjetili smo u ponedjeljak. Restoran radi svakoga dana osim srijede, od podneva do deset navečer. Pretpostavljamo da mnogih jela u ponedjeljak nije bilo jer su prodana tijekom vikenda. Možda bi vlasnici Osojnaka trebali razmisliti da umjesto neradne srijede uvedu neradni ponedjeljak. 

Što se tiče ponude pića, za restoran u kojem je naglasak na grillu imaju premalo dobrih, jačih craft piva. Sada drže samo istarsku Kampanjolu.  Još je veća greška što Osojnak nema pisanu vinsku listu. Vinska lista za goste je obavezni element profesionanog restorana, konobari koji gostima recitiraju sve dostupne vinske etikete anakrona su i neprofesionalna praksa.  Podsjećamo po ne znamo više koji put da je tiskana vinska karta elementarna ugostiteljska praksa koje bi se svi trebali pridržavati. Na stalaži u unutarnjem prostoru restorana uočili smo etikete Tomaza, Coronice, Kozlovića, Damjanića, Krauthakera, Tomčevih pjenušaca… Atmosfera u Oštariji Osojnak bila je jako vesela i ugodna, restoran je bio pun lokalnih gostiju koji su bili toliko dobro raspoloženi da su i zapjevali uz gitaru.  

OŠTARIJA OSOJNAK

HRANA -4 (pljeskavica 3)  VINO 3  SERVIS +4  AMBIJENT -4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.