Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Humsku konoba vrijedi doći zbog pogleda i domaćeg kruha. Ostalo baš i ne impresionira

Hum je znaju to valjda svi najmanji grad na svijetu. Iz tog razloga ovaj šarmantni grad izrazito je popularan, pa turisti, i domaći i strani, tamo konstantno hodočaste. Hum, prirodno, ima samo jedan restoran, Humsku konobu. Humska konoba mala je kao i cijeli grad, i jednako šarmantna. Lijepa terasa, dramatični pogledi na zelenilo oko Huma, kratki jelovnik s isključivo istarskim jelima i ugodan servis.

Ipak, Humska konoba nas je razočarala, primarno zbog hrane. Daskica sa suhomesnatim proizvodima nije bila loša, pogotovo ombolo, ali sir s tartufima je bio grozan. Kobasice su dosta neutralne kao i pršut, dok je domaći još topao kruh briljantan, kao da je izašao iz neke rustikalne kuhinje koja zna što radi i zašto. Fritaja s lokalnim gljivama trebala bi promijeniti naziv u gljive s fritajom jer u nju stavljaju zaista previše gljiva koje nemaju osobiti okus i nisu dovoljno termički obrađene. Tehnički je fritaja bila previše pečena i nedovoljno slana.

Maslinovo ulje, koje cijeli dan stoji na suncu, nije reprezentativno za Istru. Glavna jela su podjednako kritična. Izbora nema previše. Kobasice, ombolo, pokoja tjestenina s tartufima i gulaš. Pa smo naručili mix kobasica i ombola s kiselim kupusom kao jedinim mogućim prilogom, uz nedevu, jelo od starog kruha, jaja i sira. Kobasica je opet ostavila dojam bezličnosti, ombolo nešto malo bolji ali ne previše jer je meso bilo ipak presuho. Nedeva nam se nije previše svidjela, ali probali smo je prvi put pa ne znamo kako treba izgledati, iako nismo sigurni da treba izgledati baš kao ova koju smo dobili. U Humskoj konobi nedeva je više podsjećala na spužvu nego na jelo od kruha.

Miješana salata je bila vrlo dobra, ali joj je nedostajalo pravog istarskog maslinovog ulja. Kroštule su bile solidne, ali ne više od toga. Najbolji dio ručka u Humskoj konobi bili su impresivan ambijent i krcata terasa, s glasnim američkim turistima koji su se zaljubili u Istru. Preko cijelog restorana mogla su se čuti njihova iskustva u Hrvatskoj. U Humsku konobu bilo bi najbolje doći na piće, naručiti možda malo suhomesnatih proizvoda i uživati u ambijentu. Problem je što Humska konoba nema baš ni kartu pića, s tek jednim vrlo dobrim pivom i vinima jednog jedinog proizvođača usred Istre. Nothing to write home about  kako bi rekli naši američki turisti za susjednim stolovima. Ručak s dosta hrane i dva piva platili smo 55 eura. 

HUMSKA KONOBA

Hum 2, Hum

HRANA +2 VINO 2 SERVIS +3 AMBIJENT +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.