Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROČBURGER Ročka konoba ima par dobrih kreativnih jela poput burgera od ombola s fužima umjesto pomfrita, ostala su prosječna

Kad u Istri provodite više vremena nego doma kao mi u zadnje vrijeme, gotovo sve konobe i klasični rustikalni restorani počinju nalikovati jedni drugima. Nije ovo nikakva teška kritika istarskoj gastronomskoj sceni. Vodećih desetak istarskih konoba neki su od naših najdražih restorana uopće, s pojedinim fenomenalnim jelima kojima se uvijek rado vraćamo.

Međutim, dosta se jela zna ponavljati pa se razlike moraju dodatno naglasiti. To je jasno svima koji su prošli na desetke konoba. Takvog smo (neopravdanog) mišljenja išli i u Ročku Konobu. Dočekala nas je potpuna suprotnost. Roč je prekrasan mali gradić na desetak minuta vožnje od izlaska iz tunela Učka, koji nema više od stotinjak stanovnika. Kad smo parkirali auto u potpunosti smo se prepustili šarmu Roča, u kojem nema buke i koji je apsolutno autentičan, bez ikakvih turističkih prevara i zamki.

Ono malo turista koje smo zatekli u Roču kao da su se stopili s lokalnim stanovništvom, čemu baš ne svjedočimo često. Ročka Konoba dakle nema klasičan istarski jelovnik. Dio jelovnika nesvakidašnje i pozitivno kreativan. Razdrte mudante, odnosno poderane gaće još nismo vidjeli na jelovnicima u Istri. Prženi kruh, điravolta, frigani sir i namaz od češnjaka. Dovoljno zanimljivo i drukčije da naručimo.

Rezultat je bio bolji od očekivanog, iako je prirodno kruh bio nešto masniji nego što bismo voljeli, ali se namaz od češnjaka nije osjetio satima nakon ručka, što je još jedno veliko iznenađenje. Ipak, zvijezda našeg ručka bio je Ročburger, jedna od najkreativnijih interpretacija klasičnih istarskih sastojaka u internacionalnom formatu koje smo vidjeli u zadnje vrijeme. Ombolo narezan na trakice, fritaja nešto čvršće teksture nego klasična kajgana kako bi ostala kompaktna za pecivo, ovčji sir, rikula, maslinovo ulje i zaista odlično domaće pecivo. Kao prilog se poslužuju fuži u umaku koji glume pomfrit. Ročburger je uistinu ukusan, sočan i funkcionira na gotovo svim razinama. Sigurni smo da Ročka Konoba ode na ovogodišnji Burger Festival u Zagrebu da bi njihovi Ročburgeri postali hit.

Ostatak našeg ručka prošao je tek solidno. Njoki u pestu od šparoga nisu se proslavili. Pesto se nažalost potpuno razdvojio, što je tehnička greška kuhinje pa smo dobili razvodnjene njoke s preblagim okusom šparoga i rajčica. Sami njoki su pak bili korektni, lijepe teksture. Sir Veli Jože je apsolutno odličan, dok su kruh i maslinovo ulje na standardnoj istarskoj razini. Nekoliko jela koja smo probali u Ročkoj Konobi su nas ugodno iznenadila, a druga pomalo razočarala, no druga strana priče je ambijent konobe.

Uspjeli smo dobiti stol na zadivljujućoj vanjskoj terasi koja se zapravo nalazi u prolazu ulice, omeđena prirodnim zelenilom i hladom, pa smo se osjećali kao da jedemo istovremeno na ulici i u vrtu neopisivo lijepog grada što je jedinstven doživljaj. Servis je uljudan i prijateljski, ostavljaju dojam kao da ste zapravo došli kod nekog doma. Ručak s dva predjela, dva glavna jela, jednim desertom od jabuke i dvije odlične Brumanove pive koje se proizvode u Buzetu, platili smo 58 eura. Odličan omjer cijene, količine i kvalitete. 

ROČKA KONOBA

Roč 14/1, Roč

HRANA +3/-4  VINO I PIVO 3  SERVIS -4  AMBIJENT +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.