Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na JRE eventu Chefs at Sea u restoranu Badi jeli smo fantastičnu krafnu od mrkve punjenu škampima i kavijarom austrijskog chefa Pillippa Dyczeka

Hrvatski ogranak JRE organizacije već dugi niz godina organizira neke od najboljih gastronomskih evenata u državi. Jedan od njih je i Chefs at Sea, u kojem strani chefovi s kontinenta dolaze na more kako bi predstavili svoje restorane i kuhanje. Ovogodišnji Chefs at Sea održao se u deset restorana diljem obale.

Chef Philipp Dyczek

U restoranu Badi u Lovrečici sinoć je gostovao austrijski chef Philipp Dyczek, koji vodi restoran Artis u Grazu. Chef Dyczek skuhao je neka od pamtljivijih jela koja smo pojeli u zadnje vrijeme, a restoran Badi i njegov vlasnik Ivan Badurina uzvratili su iznimnim gostoprimstvom. Večera za osam gostiju počela je malim snackovima, od kojih se najviše istaknula krafna od mrkve punjena raguom od škampa i povrća, posuta zdravom dozom kavijara. Ovaj mali i uistinu ukusan snack bio je možda i najbolje jelo čitave večere, s gotovo dječje zaigranim  ali preciznim okusima koji pokazuju da je gospodin Dyczek vrlo dobar kuhar.

Njegova kuhinja je maksimalistička, s puno elemenata koji se preklapaju i daju zanimljive i uzbudljive okuse. Vidjelo se to i u jakobovoj kapici s mlaćenicom koja je ostavila vrlo dobar dojam, kao i chawanmushi s hlapom i limunskom travom, čistim hedonističkim doživljajima. Poširani romb s marakujom i jalapeno papričicama imao je zanimljive slatko ljute okuse, a pačja prsa su elegantno završila niz službenih slijedova.

Mousse od ricotte dobio je kreativni tretman i lagano zaokružio desertni dio večere. Gospodin Dyczek osobno je prezentirao svaki tanjur i dovršavao jela pred gostima, a tim Badija potrudio se da apsolutno svaki gost doživi potpuno iskustvo. Gospodin Badurina rekao nam je da nikad nije svjedočio boljem mjesecu od svibnja, koji je unatoč lošem vremenu za njegov restoran bio gotovo rekordan. Drago nam je da se i nakon preranog odlaska velikog Nade Badurine, utemeljitelja restorana Badi, restoran kreće u vrlo dobrom smjeru i nimalo ne zaostaje za svojim slavnim danima, već postupno diže ponudu.

Vinski dio večeri je bio podjednako uzbuljiv. Eventu je nazočilo i nekoliko vinara čija su se vina točila. Cujeva malvazija je ostavila najbolji dojam među vinima koja su se točila za pozdrave iz kuhinje, dok je vrhunac večeri svakako bio chardonnay Louisa Jadota iz Burgundije. Nadalje, točila su se odlična Ipšina macerirana malvazija i fantastičan Coronicin Gran Teran. Eventi poput ovih dodatno podižu gastronomski potencijal Hrvatske, i potiču važnu razmjenu znanja hrvatskih chefova sa stranim kolegama. JRE se polako ističe kao najvažnija hrvatska gastronomska organizacija. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.