Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Maredo je prvi zagrebački restoran koji peče padron peppers, valjda najpopularniji španjolski snack svih vremena

Padron peppers jedino je iberijsko jelo koje povezuje baš sve španjolske zemlje. U dvanaest godina koliko redovito posjećujemo Kataloniju, Baskiju i kastiljansku Španjolsku, nije bilo ni jednog bara ni u jednom gradu od San Sebastiana do Madrida, da nas nisu ponudili s padron peppers.

Prve smo jeli u ljeto 2012. u konobi oca genijalnog chefa Martina Berasateguija u centru San Sebastiana. Druge padrone doručkovali smo idućeg jutra u kavani kraj Narodnog kazališta u Bilbau, koja je bila posvećena ETA-inim borcima protiv španjolske države. Lani je ta neviđeno jeftina i karakterna starinska kavana nestala; u njene se prostore uselio neki bezvezni fast food. A ovog smo travnja u Aveniji Diagonal u Barceloni pojeli dva tanjura padrona. Bili su predobri. 

Što su padron peppers? Padron pepper je zelena, blago pikantna ali nipošto ljuta paprika, koja je najčešće velika između dva i pet centimetara (premda ima i većih i koja poslije par minuta na žaru fantastično povezuje herbalni pirezin zelenih paprika, slatkoću zrele pečene paprike i arome dima, koje paprike obožavaju.

U Španjolskoj se padron peppers jedu same, s puno soli, sa španjolskim pršutima, lomom, slaninom, inćunima i srdelama, kao i s omletima. Komad dobrog, hrskavog kruha uglavnom se podrazumijeva dok je krupna morske sol obavezna. Padron peppers, tko zna zašto, dosad nisu došle u Hrvatsku, premda su instantno popularne i nisu skupe. U četvrtak smo ih napokon vidjeli u Maredu, jednom od restorana s ljeti najhladnijom terasom u Zagrebu.
Velika porcija s vegetarijanskog menija košta 14 eura, a mala porcija koja se nudi kao prilog uz neki od dvadesetak Maredovih steakova košta šest i pol eura. Mi smo poslije bogatog carpaccia odležane govedine naručili veliku porciju. Padroni su bilo slatko zeleno zadimljeni, sasvim blago pikantni, izazivali su jednaki ovisnost kao vrhunski čips, s tim da 100 grama padrona sadrži tridesetak kalorija, a 100 grama čipsa između 550 i 600 kalorija. Padron peppers možda su najzabavniji novi sastojak koji se ovog proljeća pojavio u zagrebačkim restoranima.

Maredovi padroni odlično su se složili s perfektno ispečenim, izvana crnim, iznutra crvenim mramorniim odležanim  ribeye steakom. Jako dobar ručak za dvoje na Maredovoj terasi platili smo 162 eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.