Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ULTIMATIVNA SHOPPING LISTA Devet najboljih dućana s hranom u Zagrebu za prvu polovicu 2024.

Stanje s delikatesnim trgovinama u Zagrebu slično je kao i s fine diningom: nije briljantno. Prvo, male privatne trgovine poput originalne  verzije legendarnog Grge Čvarka i sjajne mesnice Meseko, već su nestale ili su u povlačenju, što je nažalost normalno. Ako se bavite nespecijaliziranom trgovinom hranom a sami niste distributer ili veći  proizvođač, nemate puno šansi bez širenja. Kao mali dućan uvijek ćete plaćati više nabavne cijene od velikih trgovina, pa ćete nužno ostati nekonkurentni.

Drugo, uspješni i popularni talijanski dućani poput Mangie i Riserie nisu napredovali u ponudi; oni i dalje prodaju premladi  pršut i tek prosječne sireve i salame. Takvi dućani nisu loši, ali nisu ništa posebno. Treće, veliki Konzum Black u Radničkoj, dugo godina uvjerljivo najbolji supermarket u Hrvatskoj, već neko vrijeme nije u osobitoj formi. Evo, dakle, devet dućana ili lanaca, koji još uvijek prodaju uglavnom  ili donekle vrhunsku hranu, Ili, barem atraktivno izgledaju.

1. Bonkulović, Kaptol Centar

bonkulovic

Ovaj svjetski relevantan butik delikatesne hrane uvjerljivo je najbolji gastronomski dućan u Hrvatskoj svih vremena. Bonkulović prodaje nekoliko vrsta bellote, široki asortiman sireva, doslovno najbolje čokolade na svijetu, kavijar, više verzija foie gras, vrhunski normandijski maslac i još mnogo toga što usprkos visokim cijenama veseli beskompromisne gurmane.

2. Moments, Masarykova

Moments je najljepše uređeni dućan s hranom i vinima u centru Zagreba . Moments je zapravo vinoteka s dvadeset do trideset vrsta mahom francuskih sireva, gusjim jetrima i bellotom u omotima. Tu su i ozbiljnije čokolade i druge atraktivne slastice.

3. T Bone, Vukotinovićeva

T Bone je jedinstveni butik za odležane steakove uređen kao draguljarnica ili trgovina nišnim parfemima. T Bone prodaje 30, 60 i 90 dana odležane steakove od Black Angusa, Charolaisa i Simmenthala: sva je stoka uzgojena u Hrvatskoj.

4. Harissa, više lokacija

Harissa drži uzbudljivu selekciju globalnih začina i kondimenata. Osobito nas veseli širok izbor suhih čilija. Osim toga, Harissa nudi i vrlo mnogo čajeva. Šteta je što u izloge inače  lijepo uređenih trgovina stavljaju onaj bedasti aparatić za kalupiranje ćevapa. Ta mašinica definitivno ne ide uz sadašnju Harissu.

5. The Meat, više lokacija

The Meat je vjerojatno  jedina mesnica u Zagrebu u kojoj se mogu kupiti konfekcionirani janjeći kotleti hrvatskog porijekla. Meat drži i odležane steakove, kao i svježe bifteke, lungiće, izvrsnu teletinu i niz suhomesnatih proizvoda napravljenih prema vlastitim recepturama.

6. Deliiicije više lokacija

Deliiicije su Ali Babina pećina s izvrsnim čokoladama u raznim kategorijama cijena, od luksuzne Valrhone do široko dostupnog Lindta, s fenomenalnim pastama od pistacija, genijalnim engleskim bombonima punjenim alkoholom ili pak najukusnijim teglicama ajvara koje se prodaju u Zagrebu. Nažalost, cijene vina i jakih pića koje Deliiicije nabavljaju od drugih distributera, neobično su nerazumne.

7. Fisherija, više lokacija

Fisherija drži vrlo dobre škotske zamrznute škampe u raznim veličinama, sushi im je sve popularniji, a pojedini originalni proizvodi poput temeljca od škampa, zaista su ukusni i korisni. U zadnje je vrijeme Fisherija bitno poboljšala ponudu vina.

8. Mrkvica, više lokacija

Mrkvica je uspješni, rastući lanac malih kvartovskih dućana s prilično specifičnom ponudom: u Mrkvičinim vitrinama možete pronaći kultnu šunku Buretić, ikru i dimljenu pastrvu Leko, sireve Vesna Loborika, uključujući najviše linije, ali i odležane steakove i svježu ribu. Izbor voća i povrća može biti izvrstan; u Mrkvici smo prije par tjedana kupili fenomenalne trešnje. Ponuda vina prilično je zanimljiva, a Mrkvica prodaje i mnogo destilata.

9. Cromaris, Smičiklasova

Cromaris je, znamo, najveći hrvatski uzgajivač morske ribe. Trgovina u Importanne Galeriji izvrsno je uređena, s puno vina i ulja i s dobrom selekcijom brancina, hama, orada i zubataca. Zubaci od oko kilograma trenutno su gastronomski najinteresantnija riba u Cromarisovu butiku u centru Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.