Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bokoon u Funtani odlično je skinuo žanr rustikalne istarske konobe, premda pripada velikom hotelskom sustavu

Kad smo prije par godina usred pandemije prvi put posjetili Bokoon smješten u golemom Valamarovom kampu u Funtani kraj Poreča, ostali smo iznenađeni i šarmirani njegovim konceptom. Umjesto konfekcijske hrane bez identiteta kakva se gotovo redovito nudi gostima u resortima i kampovima, Bokoon je imao drastično istarski meni: kuhali su jotu, janjetinu na padelu, ribali svježe tartufe i servirali novigradske školjke.

Lista pića bila je još istarskija od hrane: umjesto Cole i Fante, Bokoon je točio Pašaretu, Ginetu i Monadu. Monada je istarska verzija cole a Pašareta, koja se u Starom Pazinu proizvodi doslovno 100 godina, tradicionalno je istarsko gazirano piće od mandarina i naranči. Bokoon se u međuvremenu dodatno istrijanizirao. Na pivskoj se listi, primjerice, nalaze Kampanjola i izvrsna IPA Tornado porečke Bure.

Ručak u Bokoonu počinje privlačnim starinskim gustim toplim istarskim bijelim kruhom, koji se svakoga jutra peče u restoranu, a u postavi stola uz nekoliko lokalnih ulja sudjeluju dva veoma dobra vinska octa: Nota i jedva brendirani ali izvrsni ocat od terana proizveden 2018. godine na barbanskom OPG-u Brig Edija Radole. Bokoon je i jedno od vrlo rijetkih mjesta u Istri gdje nakon ručka ili večere možete naručiti istarsku supu.

Meni se također proširio, pa Bokoon sada priprema i škampe na žaru i jadranske lignje na žaru, a u nedjelju su izvan karte nudili novigradske jakovske kapice. Premda je mirisalo na kišu, svi su Bokoonovi gosti ručali na lijepoj velikoj terasi u šumici kraj mora. Blagovaonicom, pak, dominira ognjište u kojem se vatra ne gasi. Mnogo Bokoonovih jela priprema se na vatri.

Za predjelo smo naručili ukusnu fritaju s povrćem i odlične srdele na savor, kojih je previše: ako pojedete svih sedam srdela teško ćete se suočiti s glavnim jelom. Jadranske lignje s gradela, poslužene s palentom pečenom na gradelama, bile su zvijezde dana. Optimalno pečene, čvrste a meke, prepune distinktivnog okusa, Bokoonove lignje nisu zaostajale za lignjama iz renomiranih ribljih restorana. Škampi su bili korektni. Vinska karta sastoji se isključivo od istarskih vina: prvo smo pili svježu, hrskavu Kadumovu Malvaziju iz 2023. a zatim posve neodoljivu Damjanićevu Borgonju iz 2021. koja se sjajno složila s lignjama.

Vinskoj karti, međutim, nedostaju bar jedan klasično proizvedeni pjenušac i dvije ili tri odležane malvazije. Bokoon je konceptualno izvanredan i gastronomski više nego profesionalan. Prostor za napredak lako je vidljiv. Bokoon pripada velikom sustavu pa je vezan uz velike i nužno nefleksibilne dobavljače. Bokoonu bi trebalo omogućiti da sam, izvan sustava, nabavlja dio sastojaka: danas svježe srdele, sutra svježe trilje, švoje illi morskog psa, ili što se god nađe na ribarnici, preksutra svježe vrganje i lisičarke, pa onda svježe trešnje i višnje…

S djelomično samostalnom nabavom, Bokoon bi se uvrstio među najuzbudljivije istarske konobe. No, Bokoon i ovako funkcionira kao jedan od rijetkih uspješnih autentično istarskih restorana koji svakodnevno hrane stotine turista ali i lokalne goste, jer Bokoon radi cijele godine. Bokoonov maître d’, gospodin Edi, zna sve o svim vinima, uljima, pivima i jelima koje Bokoon poslužuje. Gospodin Edi, koji neviđeno uspješno povezuju kompetentnost, ljubaznost i entuzijazam, spada u najviši rang restoranskih konobara u Hrvatskoj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.