Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bastiàn upravo pušta na tržište klasični burgundski Chardonnay Marchiori, koji učvršćuje visoki renome bujske vinarije

Bastiàn je najuspješnija nova istarska vinarija. Uz zlatne i platinaste medalje i šampionsku titulu na Vinistri, Bastiàn je u svega par godina postojanja uspio osvojiti srebro za Rose na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, kao i dva recentna srebra, za Rose i Malvaziju na International Wine Challengeu.

Giovanni Marchiori važan je venecijanski kipar iz 18. stoljeća, koji je izradio skulpturu Svetog Servula za crkvu u Bujama. Vlasnici Bastiàna Petra i Ivan Leko nazvali su svoju liniju odležanih vina po majstoru Marchioriju. Prvi Bastiànov Marchiori koji se pojavio na tržištu vrlo je Chardonnay iz 2022. godine. Bastiànov Chardonnay Marchiori dolazi iz zapadnoistarskog položaja Cupiga, s bijele zemlje.

Grožđe za Chardonnay Marchiori bralo se dvaput: prvi put relativno rano zbog svježine i aromatike, a drugi put u vrijeme redovne berbe zbog tijela i snage. Vino je fermentiralo u drvu, zatim dozrijevalo u tonneauima (hrastove bačve od 500 litara) da bi u bocu ušlo u travnju 2023. Poslije više od godinu dana u boci, Bastiànov Chardonnay Marchiori upravo izlazi na tržište. Chardonnay Marchiori klasično je burgundsko svježe, vibrantno vino s dobrim tijelom, kremastom teksturom i dugim okusom u kojem se susreću mineralnost i relativno diskretno drvo.

Chardonnay Marchiori asocira na fina vina uz Pouilly Fuissea. Bastiànov Chardonnay Marchiori odmah se uvrstio među nekoliko najuspjelijih hrvatskih Chardonnaya. Vrijedi ga piti uz velike škampe, šanpjera, škrpinu, zubaca ili teleće kotlete. Chardonnay Marchiori dodatno utvrđuje visoki renome vinarije Bastiàn. Koja, međutim, još nije predstavila neka od svijih najoriginalnijih vina poput dugo odležavanog rosea .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.