Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SVJETSKA PREMIJERA 2 Punta Greca iz 2021. jedno je od najimpresivnijih hrvatskih crnih vina

Svjetska premijera u ovom je slučaju pomalo upitna egida. Naime, vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić kušala je novu Punta Grecu nekoliko dana prije nas i o njoj objavila puno komplimenata na društvenim mrežama.

Kako ipak želimo razlikovati  formalne javne medije od privatnih društvenih mreža, odlučili smo zadržati Svjetsku premijeru. Pogotovo zato što smo pod tom egidom objavili i recenziju za Punta Grecu iz 2020. koju su hrvatski sommelieri i vinski kritičari proglasili najboljim hrvatskim vinom u 2023. godini. Podsjetimo prvo na činjenice.

Punta Greca je mikrolokacija u najjužnijem dijelu Istre, nešto veća od tri hektara, koja daje oko osam tisuća butelja godišnje. Punta Greca prestižno je vino vodnjanskog brenda Medea. Punta Grecu proizvode Medein Marko Krstačić i Milan Budinski, najugledniji hrvatski vinski konzultant. Na samo nekoliko hektara rta koji je često posut solju zasađeno je čak pet različitih klonova merlota, što se u suvremenom tretmanu vinograda pokazuje kao strateška prednost.

Punta Greca oduvijek je bila vino visokih alkohola i relativno niskih kiselina; pH za berbu 2021. viši je od 3,70. No, Punta Greca iz 2021. usprkos analitičkoj robusnosti iznimno je elegantno, meko, gotovo nježno vino. Na Dan državnosti otvorili smo kućnu butelju Punta Grece u Esplanadinom Le Bistrou (Punta Greca iz 2021. još nije ušla u distribuciju). Vino je duboko, miriše na slatko, zrelo crno i crveno voće i tamnu čokoladu, ima baršunastu teksturu dok se 15 ili više posto alkohola jedva osjeti. Drvo je diskretno, s blagim naznakama dima i kože.

U budućim Punta Grecama drvo će igrati još manju ulogu. Punta Greca iz 2021. s dugim, neponovljivim završetkom najužitinije je vrhunsko crno vino na cijelom hrvatskom tržištu. I jedno od najboljih, u rangu Miloševa Stagnuma,Toljeva ET Dingača, Markusova Babića i dobro odležanih Coronicinih Gran Terana. Kozlovićev Teran Santa Lucia i Benvenuti Santa Elisabetta ulaze u isti rang, kao i nekoliko srednjedalmatinskih i otočkih vina poput  Stinine Pustinje Stipančić. Ono što razlikuje Punta Grecu od drugih velikih hrvatskih crnih vina jest njena pristupačnost.

Punta Greca iz 2021. godine može se relativno lako piti već ovoga ljeta, dok će iduće godine biti u punoj formi. Pa će onda trajati više od dvadeset godina. Punta Greca je najtraženije veliko hrvatsko crno vino. Berba 2021. napunjena je u 7700 butelja i ponešto magnuma i jeroboama. Prilično smo sigurni da se za par mjeseci neće moći nigdje kupiti.

Gastronomska preporuka Punta Grecu smo danas degustirali uz perfektno pečeni biftek s demi glaceom, grilanim porilukom i raguom od heljde. No, bilo koje ispravno pripremljeno crveno meso profitirat će uz Punta Grecu. Riblje opcije zadržavaju se na tuni ili zaista vrhunskom divljem lososu. Punta Greca iz 2021. nije vino za bijelu ribu ni škampe, ali je zato perfektno za bijele tartufe i vrganje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.