Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GRGIĆ ZAUVIJEK Decanter je na naslovnici izdanja posvećenog Americi objavio veliku fotografiju Chardonnaya Chateau Montelena iz 1973. kojeg je vinificirao besmrtni Miljenko Grgić

grgich-g

Svibanjski broj Decantera uglavnom je posvećen američkoj vinskoj sceni (uz poseban vodič kroz Rioju). Na naslovnici Decantera o Americi nalazi se velika fotografija Chardonnaya Chateau Montelena iz 1973. godine.

Riječ je o vinu koje je na famoznom pariškom kušanju 1976. pobijedilo baš sve kultne i čuvene bijele burgundce. Pariški slijepi obračun kalifornijskih i francuskih vina organizirao je vinski trgovac, kasnije utjecajni britanski kritičar Steven Spurrier. Spurrierovo kušanje ušlo je u povijest vina i povijest popularne kulture pod imenom Pariška presuda.

Pariška presuda i danas se smatra prijelomno važnim događajem, koji je doveo kalifornijska vina na veliku svjetsku scenu. Te 1973. godine u vinariji Chateau Montelena kao enolog radio je Miljenko Mike Grgić. Miljenko Grgić autor je chardonnaya koji je preokrenuo povijest američke vinske industrije i postavio Kaliforniju na globalnu vinsku kartu. Miljenko Grgić kasnije je napustio Montelenu da bi u Kaliforniji osnovao vinariju Grgich Hills, a dvadesetak godina kasnije na Pelješcu pokrenuo Vina Grgić.

Miljenko Grgić preminuo je 13. prosinca 2023. u 101. godini. Decanterova naslovnica dokaz je da Grgić nastavlja živjeti kroz svoja djela, koja i danas živo simboliziraju vinarstvo i vinogradarstvo u Sjedinjenim Državama. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.