Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Bokun u Petroviji i dalje je prilično dobra, ali lani nam je ostavila nešto bolji dojam

Bokun blizu Umaga jedna je od najpopularnijih konoba u zapadnoj Istri. Bokun je i jučer za ručak bio prepun. Bokunov vrt u kojem ovih dana snažno miriše jasmin, spada među ljepše u Istri. Lani smo u Bokunu među ostalim pojeli dvije zdjele najsvježijih i najukusnijih zelenih salata koje možete zamisliti. Salata je i ove godine bila odlična. Kao i oveći romb al forno pečen sa slasnim krumpirom. Povrće u Bokunu toliko je ukusno da bi vlasnici možda mogli razmisliti i o uvođenju kratkog sezonskog vegetarijanskog menija, uz mesni i riblji koji već imaju. 

konoba-bokun

Cijene su vrlo korektne, a katkad i upadljivo niske; briljantna Cattunarova malvazija Nonno iz 2015. osvajačica platinaste Decanterove medalje, košta tek 40 eura. U Bokun bi vrijedilo dolaziti svaki dan samo radi tog jedinstvenog vina koje je upravo na vrhuncu forme.

Neki detalji u Bokunu nisu nas, međutim, oduševili. Carpaccio od orade s citrusima poslužen je bez dresinga, ili su u kuhinji na oradu stavili toliko malo dresinga da citruse nismo uspjeli osjetiti ni u tragovima. Okusom izvrsna juha od škampa i tartufa s nekoliko cijelih repova škampa, imala je pomalo starinsku, na baš najugodniju teksturu jer je zgusnuta brašnom ili gustinom. Redukcija bi bila mnogo efikasnija. Inače ljubazni konobar nije znao koji nam je sir donio ni tko ga proizvodi.

Među desertima nije bilo nijedne sezonske slastice, pa se izbor kolača doimao kao da smo u prosincu a ne u svibnju (čokoladni kolači, pannacotta i sl.). Dan ranije u San Roccovu baru uz čašu jutarnjeg šampanjca dobili smo zdjelicu trešanja i jagoda, a u sobi su nas uz , trešnje i jagode dočekale i marelice.

Bokun je, da se razumijemo, i dalje veoma dobra konoba, vjerojatno jedna od desetak boljih u Istri. Ali uz više osjećaja za pojedine tehničke detalje, uz malo više koncentracije i uz uvođenje načela sezonalnosti, Bokun bi mogao postati značajno bolji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.