Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novigradski hotel Blue Mare stidi se vlastitog  menija. Konobar nam nije dopustio da pogledamo jelovnik

“Oprostite, ali dobio sam upute da vam ne smijem  pokazati jelovnik,” rekao nam je u nedjelju oko jedan popodne ultraljubazni konobar u restoranu i baru  Porporela novog  novigradskog hotela Blue Mare.

U Blue Mare smo svratili  na brzo piće, kako bismo pogledali kako funkcionira bar prvog novogradskog ambicioznog hotela. Blue Mare nalazi se dvadesetak metara od legendarnog restorana Damir & Ornela, a terasa njegova restorana i bara Porporela ima prekrasan pogled na more.

Sobe nam djeluju bitno civiliziranije nego u drugim novigradskin hotelima. Vinska lista ima neobično povoljne cijene: čaša izvrsne Fakinove Malvazije košta samo 4 eura, a to nije najjeftinije vino na čaše. Cijene šampanjca su zbrkane: Bolinger s bitno višom nabavnom cijenom košta 56 eura manje od Roedererova Brut Premiera, koji je u nabavi  značajno jeftiniji od Bollingera.
Ni jedan se šampanjac, nažalost, ne toči na čaše. Mi smo naručili dva Campari Spritza, koji su bili vrlo dobri. Gledali smo u more prije kiše, uživali u Campariju, pa smo pomislili kako bismo idući put kad dođemo u Novigrad, mogli ručati ili večerati u Blue Mareu.

Pa smo ultraljubaznog  konobara zamolili meni. Čovjek je, ponovimo još jednom, s puno neugode na licu rekao: “Dobio sam upute da vam ne smijem pokazati meni.”

Ovdje je riječ o jednom od gorih manjih skandala u hrvatskoj ugostiteljskoj i turističkoj industriju. Prvo, svaki je restoran po definiciji, javno mjesto, pa kao takav ne smije skrivati  jelovnike. Restorani obavezno moraju pokazivati jelovnike.

Drugo, ako restoran skriva svoj meni, jasno je da se stidi vlastitog jelovnika. Možemo li zamisliti bilo što jadnije od restorana, koji se stidi svog menija?

Treće, restoranski se posao zove ugostiteljstvo. Radi se, dakle, o odnosu prema gostu. Postoji li  gori odnos prema gostu, od zabrane da gost vidi jelovnik? Ne postoji. Tko god je odlučio da gosti u Blue Mare ne smiju vidjeti jelovnik, ako ne jedu u restoranu, teški je ugostiteljski amater, koji ne bi smio raditi ni u jednom profesionalnom restoranu  kao ni  u boljem hotelu. Blue Mare se, zasad, nažalost, pokazao kao teški debakl. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.